Bron, ki je tudi primorski

Z bronastim odličjem Monike Hrastnik v spustu in z devetim mestom Tanje Žakelj v olimpijskem krosu se je v Avstriji končalo svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu.

Bron je na svetovnem prvenstvu osvojila nekdanja članica ajdovskega Črnega trna Monika Hrastnik.  Foto: Igor Mušič
Bron je na svetovnem prvenstvu osvojila nekdanja članica ajdovskega Črnega trna Monika Hrastnik.  Foto: Igor Mušič

LEOGANG > Današnja dosežka obeh slovenskih deklet v avstrijskem gorsko-turističnem središču Leogang predstavljata vrh slovenske bilance na petdnevnem svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu. Vsi najboljši izidi so - tako ali drugače - povezani s Primorsko. Ne nazadnje je bil selektor reprezentance za kros trener MTB kluba iz Črnega Vrha nad Idrijo Matjaž Budin, vodja ekipe za spust pa Miha Jakopič iz Avč pri Kanalu.

Glavna junakinja slovenske reprezentance je postala Štajerka (iz Mozirja) Monika Hrastnik - nova nosilka bronastega odličja v spustu in edina Slovenka z odličjem na SP v Avstriji. Poudariti velja, da se je sedanja članica KK DH Visit Pohorje vrhunskega kolesarstva v drugi polovici prejšnjega desetletja naučila v ajdovskem Črnem trnu pod vodstvom Klavdija Blažka.

Hrastnikovi se je tako poplačal dolgoletni trud, med katerim so jo na poti do vrhunskih rezultatov ustavljali hudi padci in poškodbe. Padla je tudi tokrat, a na srečo brez posledic, nato pa je niso ustavili niti veter, mraz in sneg. Zlato je osvojila Švicarka Camille Balanche pred Francozinjo Myriam Nicole. Razveseljivo je tudi peto mesto Naje Stipanič med mladinkami.

V moškem elitnem spustu je član ljubljanskega Unior Devicni Factory Racinga Jure Žabjek zasedel 19. mesto, kobariški kolesar Luka Berginc pa je dosegel 67. čas. Bolje se je za Slovence iztekla mladinska dirka, na kateri je 23. mesto osvojil kolesar iz šole ŠKTD Avče, Marko Niemiz (Sinter brakes team Ljubljana).

Dobro se je za slovensko reprezentanco iztekel tudi elitni ženski olimpijski kros. Stopničke zmagovalnega odra so sicer zasedle favoritinje - nova prvakinja (že tretjič) Francozinja Pauline Ferrand-Prevot in prvi zasledovalki, Italijanka Eva Lechner in Avstralka Rebecca McConnell. Tanja Žakelj z Ledin nad Idrijo je pri 32 letih sicer nekoliko odmaknjena od vrha, ki ga je v prvih letih minulega desetletja zasedala tudi kot zmagovalka sezone svetovnega pokala (na svetovnem prvenstvu 2014 je bila četrta), a je že drugo sezono zapored dokazala, da se zna najbolje pripraviti za najpomembnejšo tekmo sezone. Prav danes se je članica poklicne ekipe Unior Devinci Factory Racing z devetim mestom pripeljala do svojega najboljšega dosežka v letošnji sezoni in ostala med svetovno elito približno na lanski ravni, ko je bila osma.

Žal za obema dekletoma zeva precejšnja kakovostna praznina. V krosu mlajših članic je kolesarka domžalske Energije Vita Movrin končala na 25. mestu, v elitni moški kategoriji pa je bil šele petdeseti Rok Naglič (Calcit Kamnik). Med moškimi bo morda bolje čez nekaj sezon, če se bo še naprej uspešno razvijal mladinec iz Črnega Vrha nad Idrijo Jakob Klemenčič, ki je bil tokrat med vrstniki 18.


Najbolj brano