Brez Koprčanke Andreje Klepač

V ponedeljek se bo na igriščih Melbourne Parka začelo teniško odprto prvenstvo Avstralije. Prvi favorit v moški konkurenci je Srb Novak Đoković, medtem ko v ženski prednjači nekoliko poškodovana Poljakinja Iga Swiatek. Na turnirju bosta nastopili tudi Slovenki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Zaradi poškodbe po dolgih letih v Avstraliji ne bo Koprčanke Andreje Klepač.

Novak Djoković bo v prihodnjih dneh lovil deseto zmago na 
Odprtem prvenstvu Avstralije in 22. na turnirjih za grand slam.
Novak Djoković bo v prihodnjih dneh lovil deseto zmago na Odprtem prvenstvu Avstralije in 22. na turnirjih za grand slam. 

MELBOURNE > Žreb ni bil najbolj naklonjen Konjičanki. Tamara Zidanšek (98. na lestvici WTA) se bo namreč za uvod pomerila z drugo igralko sveta Tunizijko Ons Jabeur, sicer finalistko zadnjih dveh grand slamov na OP ZDA in v Wimbledonu. Zidanškova je že dalj časa v seriji slabih rezultatov, letos je v Avstraliji izgubila že v prvih krogih turnirjev Aucklandu in Hobartu. Vseeno je 25-letnica optimistka: “Prva tekma bo velik izziv, saj bom lahko že takoj na začetku sezone igrala proti eni izmed najboljših igralk na svetu. Tekme se veselim, moj cilj pa je ne glede na tekmico zmaga.” je sporočila za Tenis Slovenija.

Več sreče pri žrebu je imela druga Slovenka. Kaja Juvan, 104. na lestvici WTA, se bo namreč pomerila proti 185. igralki sveta iz Francije Seleni Janicijevic. Z 20-letnico se doslej dve leti starejša Ljubljančanka še ni pomerila. Letos je nastopila v Hobartu in tam obstala v kvalifikacijah. Po nastopu v Portorožu septembra lani se je umaknila iz turneje WTA, ob koncu leta pa naznanila, da je začela sodelovati s Špancem Oscarjem Serranom Gamezom. "Večjih sprememb ni, še vedno treniram podobno in skušam čim bolje napredovati tako fizično kot tehnično. Veliko se pogovarjamo o načinu igre, tu so tudi druge stvari, kot so taktična priprava na nasprotnico in analiza tekem,” je povedala pred prvim nastopm.

Med prijavljenimi dvojicami je od Slovenk le Zidanškova (47. na svetu med dvojicami), igrala bo z Japonko Eri Hozumi. Tudi na lestvici WTA je Zidanškova že prva slovenska igralka in je prehitela Koprčanko Andrejo Klepač (51), ki je zaradi dolgotrajne poškodbe hrbta po dolgih letih ne bo na Odprtem prvenstvu Avstralije. Klepačevo sicer na Melbourne vežejo lepi spomini, saj je leta 2015 in 2019 na turnirju dvojic igrala v četrtfinalu, leta 2016 pa med mešanimi dvojicami celo v polfinalu. Kmalu 37-letna Koprčanka bo prihodnje leto obeležila dve desetletji vztrajanja med teniškimi profesionalkami.

Odpoved Alcaraza

Pri moških bo prvi favorit za skupno že deseto zmago v Melbournu 35-letni Srb Novak Đoković. Ta se je na začetku sezone vrnil v Avstralijo, potem ko so ga lani zaradi necepljenosti proti novemu koronavirusu izgnali iz države, novembra pa so mu izničili triletno prepoved prihoda v deželo tam spodaj. Za uvod se bo trenutno peti igralec sveta in četrti nosilec v Melbournu pomeril proti Špancu Robertu Carballesu Baeni (75. na lestvici ATP). Na OP Avstralije se bo kljub manjšim težavam z levo stegensko mišico skušal izenačiti na večni lestvici po osvojenih grand slamih z Rafaelom Nadalom. 36-letni Španec ima 22. zmag, sodeč po rezultatih (in porazih) na začetku leta pa trenutno ni v najboljši formi. Lani je Nadal v Melbournu slavil, potem ko je po preobratu s 3:2 v nizih premagal Rusa Danila Medvedjeva. V prvem krogu se bo pomeril z Britancem Jackom Draperjem. Med izpostavljenimi igralci so v Melbournu poleg Medvedjeva še Grk Stefanos Cicipas, domačin Nick Kyrgios, v dobri formi pa je OP Avstralije pričakal Taylor Fritz, zmagovalec z ZDA v pokalu United.

Kako resna je poškodba Ige Swiatek?

V ženski konkurenci bi morala biti izrazita favoritinja Iga Swiatek. Ta je v minuli sezoni zabeležila enega najdaljših nizov zmag v tem stoletju, obenem pa je bila prepričljivo najboljša na OP Francije in ZDA. Pred OP Avstralije je morala odpovedati nastope na zadnjem pripravljalnem turnirju, potem ko je že na pokalu United tožila nad bolečinami v rami. Tam jo je nazadnje zanesljivo s 6:2, 6:2 premagala Američanka Jessica Pegula, najboljša posameznica novoustanovljenega turnirja in tretje z lestvice WTA. Ob načeti Swiatek je 28-letnica iz Buffala druga favoritinja. Ob njej so med kandidatkami za zmago še Belorusinja Arina Sabalenka, sicer zmagovalka turnirja Adelaide 1, zmagovalka lanskega zaključnega turnirja osmerice Francozinja Caroline Garcia in Once Jabeur.

Turnir bo trajal vse do 29. januarja, po številnih težavah v zadnjih letih zaradi pandemije novega koronavirusa pa bodo tokrat pravila bolj sproščena.


Najbolj brano