Branijo četrtfinale iz Stožic

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu bo danes evropsko prvenstvo (EP) odprla ob 17.30 uri. Njen tekmec bo polfinalist svetovnega prvenstva (SP), Kazahstan. Primorsko bosta zastopala posoška nogometaša Nejc Hozjan in Nejc Kovačič. Želja naših fantov je ponoviti preboj v četrtfinale iz EP 2018 v ljubljanskih Stožicah.

Kristjan Čujec (levo) je bil na zadnjem evropskem prvenstvu 2018  v Ljubljani med nosilci slovenske igre. Foto: STA
Kristjan Čujec (levo) je bil na zadnjem evropskem prvenstvu 2018 v Ljubljani med nosilci slovenske igre. Foto: STA

Slovenska izbrana vrsta je nekoliko pomlajena. V njej ni več dveh nosilcev igre, vratarja Damirja Puškarja in dobitnika lanske zlate žoge za najboljšega igralca futsala v Sloveniji, Kristjana Čujca iz Poljubinja pri Tolminu. Primorski nogometni virtuoz se je - obremenjen z leti, poškodbami, družino in službo - na sklepnih pripravah pred odhodom na EP uradno poslovil od reprezentance. Prvi čuvaj mreže bo Nejc Berzelak (Litija), vlogo vsestranskega nogometaša pa bo po Čujcu skušal prevzeti posoški adut Nejc Hozjan.

Nejc Hozjan, reprezentant iz šole tolminskega Puntarja (foto: Simon Maljevac)

Spored turnirja

> Naslednji tekmi Slovenije, v Groningenu, 24. januarja - Slovenija : Italija; 28. januarja - Slovenija : Finska (oboje 17.30 in prenos na TVS 2).

> Izločilni boji v Amsterdamu (Ziggo Dome, 10.500 sedežev), četrtfinalne tekme - 31. januarja in 1. februarja; polfinala - 4. februarja; boji za odličja - 6. februarja.

Že danes bo - tudi v prenosu drugega programa nacionalne televizije - videti, kako bodo vrzeli zapolnili mlajši. Kazahstan, polfinalist z zadnjega SP in četrti z EP 2018, bo zahteven tekmec, poudarja tudi selektor Tomislav Horvat: “Kazahstan je z naturalizacijo brazilskih igralcev zelo razširil kakovost tudi med domače nogometaše. Njegovi največji vrlini sta tehnično znanje in disciplina v igri, v katero odlično vključujejo vratarja. Tekmeca, ki sicer ni izjemno hiter in agresiven, smo dobro analizirali in mislim, da bi mu lahko bili kos.”

Pomemben člen naše reprezentance bo 25-letni igralec Napolija, sicer nogometaš iz šole tolminskega Puntarja, Nejc Hozjan, ki je doslej zbral 70 nastopov za Slovenijo in jih oplemenitil s 13 zadetki. Pred prvenstvom je povedal: “Mislim, da smo po kakovostnih pripravah v Litiji dobro povezani. Čeprav je naša skupina zahtevna, želimo napredovati v četrtfinale. Menim, da imamo letos hitrejšo reprezentanco kot pred štirimi leti. S hitrostjo in nepredvidljivostjo bomo skušali nadomestiti del manjkajočih izkušenj. V boj s Kazahstanom gremo neobremenjeno, čeprav je tekmec s petimi naturaliziranimi Brazilci favorit. Skušali ga bomo presenetiti. Če ne bo uspelo, bo pač treba - kar je v skladu s pričakovanji - vse vložiti v tekmo z Italijo in Finsko.”

Ostali skupini

C - Rusija (bron na EP 2018), Poljska (11. m.) 2018), Slovaška (novinec), Hrvaška (četrta 2012, l. 2018 se ni uvrstila na EP)

D - Španija (srebro 2018), Gruzija, Bosna in Hercegovina (novinca) Azerbajdžan (sedmi na EP 2018).

Pot do napredovanja

Slovenija je reden udeleženec EP. Njena vrhunca sta uvrstitvi v četrtfinale v letih 2014 in 2018. Prav na teh prvenstvih je - tudi z goli Kristjana Čujca - premagala velesilo Italijo, prvakinjo leta 2014 in deveto na EP 2018, ki bo s pomlajeno ekipo tekmec naših fantov tudi letos. Dvoboj z azzurri bo v ponedeljek. Zadnji tekmec naših v skupini B bodo 28. januarja novinci na prvenstvih stare celine, Finci. Glede na zapisano je logičen cilj Slovencev uvrstitev na drugo mesto v skupini B in s tem napredovanje v četrtfinale, ki bo 31. januarja v Amsterdamu.

Če bi Slovenija v četrtfinale napredovala kot druga v skupini B, bi jo čakal zmagovalec skupine A. V njej igrajo Nizozemska (na EP 2018 se ni uvrstila), Srbija (osma), Ukrajina (šesta) in branilec evropskega zlata, Portugalska. Najboljši iz skupine B se bo pomeril z drugo ekipo skupine A.

6

evropskih prvenstev že ima za sabo Slovenija

Slovenska reprezentanca

Tjaž Lovrenčič (Meteorplast), Nejc Berzelak (Litija, vratarja), Teo Turk, Klemen Duščak, Žiga Čeh (vsi Dobovec), Max Vesel (Siliko), Nejc Kovačič (Oplast Kobarid), Jeremy Bukovec, Tilen Gajser (oba Ptuj), Igor Osredkar, Gašper Vrhovec (oba Litija), Matej Fideršek, Denis Totošković (oba A.S.D. CDM futsal, Italija), Nejc Hozjan (iz Tolmina, Napoli), Alen Fetić (Petrarca).


Najbolj brano