Božiču in Korenu dve leti prepovedi nastopanja

Krovna kolesarska zveza Uci je danes izrekla kazni slovenskima kolesarjema Borutu Božiču in Kristijanu Korenu, ki ju je spomladi začasno suspendirala zaradi suma jemanja prepovedanih sredstev. Dobila sta po dve leti prepovedi nastopanja, kazen se bo iztekla 14. maja 2021.

Kristijan Koren in Borut Božič

 Foto: Igor Mušič
Kristijan Koren in Borut Božič  Foto: Igor Mušič

ŽENEVA > Prepoved je za Boruta Božiča bolj simboličnega pomena, saj je konec lanske sezone kariero že končal, zdaj je eden športnih direktorjev ekipe Bahrain Merida.

Oba slovenska kolesarja sta bila na seznamu tistih, ki ju je spomladi med dirko po Italiji krovna veza začasno suspendirala zaradi vpletenosti v afero Aderlass oziroma Seefeld.

Poleg Kristijana Korena in Božiča so takrat pri Uciju začasno prepovedali nastope še Italijanu Alessandru Petacchiju in Hrvatu Kristijanu Đuraseku. Koren, Božič in Petacchi naj bi uporabljali prepovedane metode v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017, so takrat sporočili iz Ucija. Koren je bil, ko ga je doletel suspenz, sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, v moštvu so ga takoj suspendirali.

Zdaj je zadeva dobila epilog, Uci pa je danes na svoji spletni strani objavila zadnji posodobljen seznam kolesarjev, ki so kaznovani s prepovedjo nastopanja. Na njem sta na vrhu oba Slovenca, ob tem je Uci sicer še sporočila, da gre za ukrep, ki ga izreka kolesarska zveza sama in ni nujno povezan z morebitnimi ukrepi drugih protidopinških organov. Obenem pri kolesarski zvezi še dodajajo, da odločitve niso nujno dokončne, saj je še možna pritožba.

Med prepovedjo nastopanja Uci kaznovanim ne dovoljuje udeležbe na nobenem tekmovanju pod svojim okriljem, tako na klubski kot na državni ravni, prav tako pa ne smejo nastopati na nacionalnih tekmovanjih.

Današnja odločitev Ucija je povezana z razvejano protidopinško akcijo, ki je dobila ime operacija Aderlass. V sodelovanju z avstrijskimi protiodopinškimi oblastmi so jo izvedli med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu, v njenem osrčju je bil nemški zdravnik Mark S. iz Erfurta. Osumljeni zdravnik naj bi športnikom pomagal s transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom v obdobju med letoma 2011 in 2019. Na seznamu domnevnih strank se je spomladi znašlo 21 športnikov iz več športnih panog.


Najbolj brano