Bombač si je “dal” še eno priložnost

Kar se je šušljalo v preteklih dneh, se je tudi uresničilo. Dean Bombač se vrača na seznam rokometne reprezentance, ki se bo pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 21. oktobra zbrala v Zrečah.

Dean Bombač (z žogo) bo kot kaže spet oblekel dres slovenske 
reprezentance. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dean Bombač (z žogo) bo kot kaže spet oblekel dres slovenske reprezentance. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Potem ko so slovenski rokometaši ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu (SP), ki ga bosta januarja gostili Nemčija in Danska, si ne smejo privoščiti novega kvalifikacijskega spodrsljaja, če želijo ohraniti olimpijske upe. Leta 2020, ko bo prvenstvo stare celine prvič kar v treh državah, in sicer Avstriji ter na Švedskem in Norveškem, bosta na voljo še dve vozovnici za igre v Tokiu. Pot do evropskega prvenstva (EP) vendarle ne bi smela biti preveč zahtevna. Seznam uvrščenih so razširili s 16 na 24 reprezentanc, za povrh pa je bil Sloveniji naklonjen tudi žreb, ki ji je namenil skupino 4 z Nizozemsko, Latvijo in Estonijo. Moštva bodo po dvokrožnem sistemu odigrala šest tekem, uvrstitev na eno od prvih dveh mest pa prinaša nastop na EP.

V jesenskem ciklu bosta na sporedu dva kroga. Slovenija bo kvalifikacije odprla 24. oktobra, ko bo v Mariboru gostila Latvijo, štiri dni kasneje pa jo čaka gostovanje pri baltski sosedi v skupini, Estoniji. Zmagi se zdita skoraj samoumevni, prvo mesto v skupini prav tako ne bi smelo biti vprašljivo, pa čeprav vsaj v prvem delu kvalifikacij ne bo nekaterih nosilcev igre Slovenije na zadnjih velikih tekmovanjih. Poleg poškodovanega Gašperja Marguča si bosta od reprezentančnih obveznosti oktobra spočila tudi Marko Bezjak in kapetan Vid Kavtičnik.

Rokometni seznam

> vratarji: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Hannover);

> krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged) in Matic Verdinek (Gorenje);

> zunanji igralci: Dean Bombač, Nik Henigman (oba Pick Szeged), Jure Dolenec (Barcelona), Matic Grošelj, Rok Ovniček (oba Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Veszprem), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Gregor Ocvirk (Vardar) in Miha Zarabec (Kiel);

> krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Meškov Brest) in Matic Suholežnik (Dunkerque).

“Nov cikel velja jemati nadvse resno, prav tako tekmece. Po kakovosti smo najboljša ekipa v skupini, kar pa bo treba dokazati na igrišču. Na seznamu so tudi mladi rokometaši, ki igrajo dobro v svojih klubih ali pa so se izkazali na evropskem prvenstvu do 20 let v Celju. Kapetanski trak bo pripadel Borutu Mačkovšku ali Juretu Dolencu,” je sporočil slovenski selektor Veselin Vujović. Na seznamu 20 rokometašev so nekateri novinci, pa tudi povratniki, med katerimi najbolj bode v oči ime Deana Bombača.

Koprčan je bil sicer že lani na širšem seznamu za evropsko prvenstvo na Hrvaškem, a je bilo ob razgrnitvi jasno, da bi se morala zgoditi višja sila za njegovo vrnitev v reprezentančni dres. V preteklih dveh letih sta bila s selektorjem na nasprotnih bregovih, različna so bila tolmačenja Bombačevih predstav med klubsko sezono, medsebojne komunikacije pa praktično ni bilo. Pred novim ciklom se je Vujović zaradi različnih razlogov znašel tudi z okrnjenim naborom srednjih zunanjih rokometašev, po spodrsljaju v kvalifikacijah za SP z Madžari pa je bržkone spoznal, da potrebuje takšen profil rokometaša, kot je Bombač.

Dean Bombač

rokometni reprezentant

“Dal si bom še eno priložnost. Reprezentanca je vendarle nekaj posebnega.”

“Po vrnitvi na Madžarsko je znova oživel, ima veliko minutažo in svobodo na igrišču ter je v sijajni formi,” je pojasnil Vujović, ki v letošnji sezoni vodi niški Železničar. Bombač je povedal, da je prejel selektorjev klic pretekli teden. “Vzel sem si nekaj dni za razmislek in se nato odločil, da si bom dal še eno priložnost. Reprezentanca je vendarle nekaj posebnega in se ji ne gre kar tako odreči,” je povedal povratnik v vrste Szegeda, kjer spet drži niti igre v svojih rokah.


Najbolj brano