Bogatajeva tretja v Lillehammerju

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj, skupna zmagovalka poletne velike nagrade, v olimpijski zimi še naprej niza uspešne nastope. V norveškem Lillehammerju je osvojila svoje še četrte posamične stopničke v svetovnem pokalu, saj je zasedla tretje mesto (272,3 točke). Zmagala je Nemka Katharina Althaus (278,1), ki je vodila že po prvi seriji.

Urša Bogataj
Urša Bogataj 

LILLEHAMMER > Althausova je nemškim skakalkam prinesla prvo zmago v svetovnem pokalu po marcu 2019. Za 25-letnico so bile to v olimpijski sezoni še druge stopničke.

Drugo mesto je na srednji skakalnici zasedla Avstrijka Marita Kramer (273,2 točke), ki je z današnjim uspehom prevzela tudi rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu.

Tretja pa je bila 26-letna Ljubljančanka, ki je po drugem mestu v Nižnjem Tagilu vnovič stala na stopničkah. V finalu ji je uspela najdaljša daljava med vsemi, 96,5 metra. "Z današnjimi skoki sem zadovoljna. Morda malce manj z doskoki, a sem tudi za te vesela, saj so bili boljši kot kdajkoli prej," je v svojem slogu po novem uspehu za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Bogatajeva.

V današnjem finalu je nastopilo vseh šest slovenskih skakalk, prav vse so se uvrstile med prvo petnajsterico.

Uspeh Bogatajeve so dopolnile Nika Križnar (252,6) s petim mestom, Ema Klinec (243,1), ki je oddala prvo mesto v svetovnem pokalu, je bila deveta, debitantka to zimo na najvišji ravni tekmovanj Nika Prevc (228,9) je bila 11., Jerneja Brecl (221) 14. in Špela Rogelj (220,5) 15.

Pri lanski skupni zmagovalki sezone Križnarjevi veseli dejstvo, da se forma vzpenja. "Moram reči, da sem zelo zadovoljna z današnjo tekmo, glede na to, koliko sem imela težav tako v kvalifikacijah kot pri poskusnem skoku. Vem, da imam še rezerve, a kar sem pokazala na tekmi, je trenutno moj maksimum. Zelo sem zadovoljna z današnjim petim mestom in s takšnim dosežkom grem lahko mirno na naslednje tekme," je menila 21-letna slovenska skakalka.

"To je tisto, kar lahko naredim z odrivom. Poizkusila sem delati čim več v stabilnosti samega počepa, a že v poskusnem skoku se to ni izkazalo za preveč dobro. Potem sem poizkusila vse težave odklopiti, nisem želela ponoviti iste tekme kot v Nižnem Tagilu, ko je bil trening prav tako odličen kot tu, potem pa je šlo le na slabše. Zelo sem zadovoljna z današnjim petim mestom in lahko grem mirno naprej s temi rezultati."

Manj razlogov za veselje je imela 23-letna Klinčeva, ki je po devetem mestu slekla rumeno majico. Ne glede na to je bila z dosežkom zadovoljna, s svojo predstavo pa ne. "Z rezultatom sem zadovoljna, s skoki ne. Nekako se letos na tej skakalnici nisem našla. Čestitke Urši za stopničke in Niki, ki je očitno spet našla prave občutke. Ekipno smo močne, jaz pa upam, da jutri pokažem še kaj več. Velika skakalnica nas čaka in zelo se je veselim," je dobro razpoložena Klinčeva.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je vodstvo z današnjim drugim mestom prevzela Kramerjeva (230 točk), druga je Klinčeva (205). V "top 10" sta še dve Slovenki. Bogatajeva je po dveh uvrstitvah na zmagovalni oder to zimo četrta (190), branilka skupne zmage Križnarjeva (113) pa je šesta.

Slovenke (605 točk) še naprej vodijo v pokalu narodov in uspešno bijejo dvoboj z Avstrijkami (595) na drugem mestu, tretje so Nemke (370), ki po uvodnih treh tekmah že precej zaostajajo.

"Kar sprejemljive vremenske razmere, tekma je bila dovolj poštena. Kot trener sem navdušen nad predstavami varovank, šest tekmovalk med petnajsterico. To je tisto, kar daje moč ekipi. Ponovno tudi stopničke in tudi borba za prvo mesto. Smo povsem zraven. Nika Križnar je bila boljša kot v Rusiji, posebej bi pohvalil mlado Niko Prevc, ki je s svojimi leti in izkušnjami naredila res super rezultat," je po tekmi nastope ocenil selektor Zoran Zupančič.

V nedeljo bo v olimpijskem Lillehammerju še ena posamična tekma. Skakalke se bodo prvič to zimo pomerile na veliki napravi; prva serija bo ob 17.30.


Najbolj brano