Belorusi morajo pasti še drugič

Danes ob 14.30, ko bodo evropski prvaki Rusi igrali s Turki, se bo v ljubljanskih Stožicah začel turnir skupine C evropskega odbojkarskega prvenstva. Slovence ob 20.30 čakajo Belorusi.

Julija so Slovenci (v zelenem Kanalec Jani Kovačič) v kvalifikacijah 
za svetovno ligo narodov premagali rdeče Beloruse. Foto: Igor Mušič
Julija so Slovenci (v zelenem Kanalec Jani Kovačič) v kvalifikacijah za svetovno ligo narodov premagali rdeče Beloruse. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Slovenska izbrana vrsta začenja evropsko prvenstvo (EP) na domačih tleh s tremi Primorci. Glede na potek letošnje reprezentančne sezone je pričakovati, da bo selektor Alberto Giuliani v prvo postavo gotovo uvrstil kanalskega libera Janija Kovačiča. Na mestu organizatorja igre si bosta minute delila Gregor Ropret, ki je letošnje tekme večinoma začenjal, in Novogoričan Dejan Vinčić, ki je z večjo višino, nepredvidljivostjo in bogatejšimi izkušnjami njegovo odlično dopolnilo. Najstarejši med Primorci, izolski napadalec Mitja Gasparini, je v 15. sezoni v reprezentanci moral glavno vlogo prepustiti mlajšemu Tončku Šternu, a se je v trenutkih, ko je bilo treba nekaj spremeniti, izkazal kot dobra menjava. Je igralec, ki prav v kriznih razmerah zna udariti najmočneje in najbolj natančno - posebej s servisom.

Uvod z evropskimi prvaki

Danes ob 14.30 ljubljanski del evropskega prvenstva odpirata Turčija in Rusija. Turki so sicer letos osvojili evropsko ligo, a jim še veliko manjka do aktualnih evropskih prvakov Rusov. Turki so 15. na evropski lestvici, na lanskem svetovnem prvenstvu (SP) pa jih ni bilo. Rusi so tam osvojili šesto mesto, letos pa so zmagali v svetovni ligi narodov, v katero so se julija uvrstil tudi Slovenci, ki so v kvalifikacijah premagali Turke. Prenos tekme bo na Kanalu A.

Osnovni cilj Slovenije v skupini

Cilj je drugo mesto, kar bi olajšalo pot do želenih bojev za odličja. Današnja zmaga utegne biti ključna na tej poti. Rusi tekmecem verjetno ne bodo ničesar prepustili, presenetijo pa lahko tudi Finci in Turki. Naši fantje morajo storiti vse, da bo o prvem oziroma drugem mestu v skupini odločala tekma Slovenija : Rusija. Zmagovalec skupine C bo v osmini finala nagrajen z lažjim tekmecem - četrtim iz skupine A, pa tudi drugouvrščeni bo v prednosti, saj ga bo čakalo tretje moštvo skupine A. Po takšnem scenariju bi se Slovenci v osmini finala najverjetneje izognili favoritoma skupine A, Franciji in Italiji, ki sta na tretjem oziroma četrtem mestu evropskelestvice.

Drugo današnje dejanje v Stožicah bo ob 17.30. Tudi na tekmi med Finsko in Severno Makedonijo presenečenja ni pričakovati. Finci so enajsti na evropski lestvici, solidno pa so se borili na lanskem SP (16.). Makedonci se na prejšnje EP in na lansko SP niso uvrstili. S 23. mestom na evropski lestvici so po ratingu daleč najslabša ekipa v ljubljanski skupini C.

Belorusi ne smejo presenetiti

Današnji vrhunec bo tekma Slovenija : Belorusija, ki se bo začela ob 20.30. Naši fantje so osmi na evropski lestvici in favoriti. Belorusi so na lestvici precej nižje (22.), Slovenci pa so jih v julijskih kvalifikacijah za svetovno ligo narodov premagali, vendar ne zlahka (3:1), zato bodo morali v dvoboj vstopiti povsem resno. Tekmeci imajo dobro selekcijo in solidno višino. V priprave ekipe, ki je bila druga v letošnji evropski ligi, so veliko vložili. Manjka jim sicer izkušenj iz velikih evropskih lig. Le trije njihovi odbojkarji - ofenzivna sprejemalca Andrei Radžjuk in Siarhei Antanovič ter bloker Siarhei Busel so si jih nekaj nabrali v Italiji, Turčiji in Rusiji. V naši ekipi je takšnih odbojkarjev deset, prva zvezda pa je Korošec Klemen Čebulj, član Trentina, prvaka evropskega pokala CEV.

3

primorski odbojkarji bodo nastopili na prvenstvu

Osnovni cilj Slovenije v skupini C je drugo mesto, kar bi olajšalo pot do želenih bojev za odličja. Današnja zmaga utegne biti ključna na tej poti. Rusi tekmecem verjetno ne bodo ničesar prepustili, presenetijo pa lahko tudi Finci in Turki. Naši fantje morajo storiti vse, da bo o prvem oziroma drugem mestu v skupini odločala tekma Slovenija : Rusija. Zmagovalec skupine C bo v osmini finala nagrajen z lažjim tekmecem - četrtim iz skupine A, pa tudi drugouvrščeni bo v prednosti, saj ga bo čakalo tretje moštvo skupine A. Po takšnem scenariju bi se Slovenci v osmini finala najverjetneje izognili favoritoma skupine A, Franciji in Italiji, ki sta na tretjem oziroma četrtem mestu evropskelestvice.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Prva ponovitev ekipnega odličja?

Danes se v ljubljanski dvorani Stožice začenja turnir C skupine evropskega odbojkarskega prvenstva za moške. Upajmo, da bo to obliž na rano slovenskih navdušencev za ekipne dvoranske športe z žogo. Po tem ko so košarkarji osvojili evropsko zlato, jih letos na svetovnem prvenstvu ni. Majhne države se v ekipnih panogah vse težje prebijejo na velika tekmovanja, odličja na njih pa so zanje komaj kdaj dosegljiva. Ponovitve takšnih uspehov so skoraj znanstvena fantastika. Slovenska odbojka v ...

Preberi več

Najbolj brano