Avstralija znova preklicala vizo Đokovića, ta je sprožil sodni spor

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je danes uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića. To je v izjavi za javnost utemeljil z interesom javnosti. Đokoviću zdaj grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar poskuša preprečiti na sodišču.

Novaku Đokoviću grozi hiter izgon iz Avstralije. Foto: dpa/STA
Novaku Đokoviću grozi hiter izgon iz Avstralije. Foto: dpa/STA

MELBOURNE > "Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu," je v izjavi zapisal Alex Hawke. "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića".

Đoković poskuša izgon preprečiti na sodišču

Korak Hawka, ki ima široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi, je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku Novaku Đokoviću že 6. januarja preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa.

Odločitev mejne policije je 10. januarja razveljavilo zvezno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bil omogočen pravičen postopek, ni pa posegla v vsebinske razloge za preklic vize. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in se pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone.

Po posegu Hawka v to vprašanje Đokoviću grozi izgon iz države, a se je teniški zvezdnik na odločitev pritožil, zadevo pa je že v večernih urah v Melbournu v obravnavo sprejel isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Uvodna obravnava pred sodnikom se je začela ob 10.45 po slovenskem času, ni pa jasno, ali bo že danes znana dokončna odločitev.

Sporni nastopi v javnosti in potovanja

Glavno vprašanje v Đokovićevem primeru se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po sedanjih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije.

A v zadnjih dneh se je ob tem odprlo več vprašanj glede Đokovićeve decembrske prebolelosti covida. Srb je priložil pozitiven test PCR s 16. decembra, mediji pa so izbrskali objave o več njegovih javnih nastopih v naslednjih dveh dneh. Srb je kasneje javno priznal, da se 18. decembra v Beogradu ni izoliral, ko je opravil intervju z novinarjem francoskega športnega medija L'Equipe. Za nastope v javnosti dan prej je zatrdil, da še ni imel izvida testa.

Dodatno je na obrazcu za vstop v Avstralijo zanikal, da bi v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo obiskoval druge države, a je nato postalo jasno, da je v drugi polovici decembra potoval med Srbijo in Španijo, kjer se je pripravljal na prvi grand slam sezone. Pri tem je priznal "človeško napako" njegovega agenta pri izpolnjevanju obrazca.

Nastop na turnirju je vprašljiv

Zaradi vseh zapletov je vprašanje njegovega vstopa v Avstralijo, kjer je načrtoval naskok na rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam, v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje.

Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako zelo dolgo niso mogli obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih množično cepili - precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.


Najbolj brano