Argentinec spet dviguje temperaturo pod Vezuvom

aTudi drugi teden dvobojev osmine finala lige prvakov v letu 2020 obeta nogometni ognjemet. Po današnjih in jutrišnjih tekmah bomo videli, kako bodo kotirale delnice preostale osmerice v boju za napredovanje.

Zmagoviti niz Reala v ligi prvakov z Zinedinom Zidanom na klopi 
bo na hudi preizkušnji že proti Manchester Cityju.
Zmagoviti niz Reala v ligi prvakov z Zinedinom Zidanom na klopi bo na hudi preizkušnji že proti Manchester Cityju.  

Drži, da bomo popoln seznam četrtfinalistov dobili šele čez slab mesec, po zadnjih povratnih obračunih 18. marca, a prve tekme bodo, če ne drugega, utrdile ali pa zamajale prepričanja tekmecev, še bolj pa navijačev. Nocoj se tudi v Neaplju ne bodo mogli izogniti temeljitim pregledom zavoljo koronavirusa, pri čemer bosta za dvig temperature poskrbela že prihoda Barcelone in Lionela Messija. Bolj kot nalezljive bolezni se pod Vezuvom bojijo, da bi izbruhnil sloviti Argentinec. Svoj čas je Neapeljčane omrežil Messijev rojak v majici Barcelone.

Diego Maradona je leta 1984 iz katalonske prestolnice prestopil prav v Napoli, kjer je imel status božanstva. Nič čudnega. V Neapelj je prinesel edina dva naslova (1987, 1990) italijanskega prvaka v zgodovini kluba. Tudi sicer se zdi, da je bil Diego kot ustvarjen za čustveno ozračje na jugu Italije. Legenda o Maradoni seveda živi naprej in se pri Napolijevih privržencih prenaša iz roda v rod. Ne gre verjeti, da bodo v majici ljubljenega kluba še enkrat imeli priložnost videti najboljšega nogometaša na svetu v svojem obdobju.

Več kot klub

Messi tudi ne bo šel po stopinjah Maradone, pa čeprav se mu veljavna pogodba izteče junija 2021. Na Barcelono ga ne veže le pogodba. Klub mu je pomagal v nogometnem odraščanju, Messi si je v Barceloni ustvaril družino in dom, v katerem se počuti najbolje. Za Messija je Barcelona še vedno več kot klub, čeprav so se medtem zgodile zadeve, ki katalonskemu velikanu niso v ponos. Že menjava trenerja sredi sezone je nekaj, česar Messi v dresu Barcelone ni vajen.

Vseeno pa Argentinčev učinek na igrišču ne trpi tudi po prihodu Quiqueja Setiena. Prav nasprotno. Na drugi strani so tudi gostitelji opravili trenersko rošado. Carlo Ancelotti je sicer popeljal Neapeljčane v izločilne boje lige prvakov (LP), potem pa ga je zamenjal Gennaro Gattuso. Bo učenec prekosil učitelja? Barcelona v izločilnih dvobojih ni več neranljiva, zlasti v gosteh.

Tudi Bayern je že sredi sezone posegel po trenerski menjavi, čeprav je gladko opravil s skupinskim delom LP. Pod taktirko Nika Kovača je jeseni že slavil sredi Londona, potem ko so Bavarci kar s 7:2 ugnali Tottenham. Nocojšnji obračun v angleški prestolnici bo seveda povsem drugačen, ne nazadnje bo imel izločilni pridih. Chelseajevi privrženci bodo tudi radi obujali spomine na leto 2012, ko je klub slavil zgodovinsko zmago v LP prav proti Bayernu.

Stari znanci

Prizorišče finala pa je bil München. Frank Lampard je po enajstmetrovkah dvignil lovoriko v vlogi kapetana, pred letošnjo sezono pa se je vrnil v londonski klub kot trener. Pri Bayernu na igrišču še vedno vztraja domači strelec na finalni tekmi Thomas Müller, a glavna vloga v napadu pripada Robertu Lewandowskemu. Pod taktirko Hansa Dietra Flicka so Bavarci spet igrivi in učinkoviti, z mladim valom Chelseaja pa bi lahko nocoj uprizorili živahno predstavo, v kateri ne bo manjkalo zadetkov.

Derbi osmine finala bo jutri v Madridu, kamor prihaja Manchester City s Pepom Guardiolo. Zanimivih iztočnic seveda ne bo manjkalo. Kako se bo odzval City po kazni evropske nogometne zveze? Ga lahko Guardiola vendarle popelje do želenega evropskega vrha? Real je pravi izziv, tudi z Zinedinom Zidanom, ki se kot trener ponaša s stoodstotnim učinkom v elitnem klubskem tekmovanju. S Francozom na klopi kraljevi klub v treh sezonah lige prvakov še ni povlekel krajše v izločilnih dvobojih. Res pa je, da je med letoma 2016 in 2018 lahko računal na Cristiana Ronalda, ki ohranja strelsko formo tudi v dresu Juventusa. Zlasti na začetku letu 2020 trese mreže kot za stavo, kar ni dobra novica za tekmece. V LP pa je Ronaldo tako ali tako nepotešen. Bomo videli, s kakšno taktiko se ga bo lotil Lyon z nekdanjim trenerjem Rome Rudijem Garcio.


Najbolj brano