Alenka Artnik z novim svetovnim rekordom

Koprčanka Alenka Artnik, ena najboljših potapljačic na vdih na svetu, ima nov razlog za slavje. Včeraj je na filipinskem otoku Panglao na tekmovanju Asian freediving cup ACF dosegla nov globinski svetovni rekord - v disciplini z dvema plavutkama se je uspešno potopila do 90 metrov.

Zmagoslavje ob doseženi magični meji 90 metrov globine Foto: osebni arhiv Alenke Artnik
Zmagoslavje ob doseženi magični meji 90 metrov globine Foto: osebni arhiv Alenke Artnik

PANGLAO > “Asian freediving cup ACF je največje freediving tekmovanje v tem predelu sveta in je zaradi odličnih pogojev za tekmovanje in treninge zelo priljubljeno med potapljači na vdih z vsega sveta. To je tudi razlog, da se večji del sezone pripravljam prav tu na Panglau,” pravi 37-letna Alenka Artnik, ki zadnja leta neustavljivo osvaja potapljaške lovorike.

Prva z dvema plavutkama premagala magično mejo 90 metrov

Na tridnevnem tekmovanju, ki se bo zaključilo jutri, sodeluje 70 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. V disciplini z dvema plavutkama je Artnikova včeraj napovedala 90-metrski potop in ga tudi gladko opravila, s čimer je postala prva ženska na svetu, ki je prestopila to magično mejo.

“Potop je potekal brez zapletov od prvega do zadnjega metra,” je zadovoljna. “Danes je dan za počitek, jutri, torej zadnji dan tekmovanja pa nameravam potopu dodati še dva metra, torej napovedati 92 metrov. Ker pa je bil potop na 90 metrov fizično izredno zahteven in bi po njem potrebovala dva dni počitka, se bom jutri zjutraj dokončno odločila glede nastopa,” nam je Artnikova danes sporočila z otoka Panglao, kjer je že februarja začela priprave na novo sezono potopov. “Sem prihajam že zadnje tri sezone, saj so pogoji za trening tu resnično optimalni, poleg tega zelo dobro poznam, kako zadeve tu 'laufajo'. Glede na to, da smo precej odmaknjeni od velikih mest, je malo prostora za improvizacijo.”

Alenka Artnik

Glavni cilj njenih priprav je bila prav tekma Asian freediving cup ACF, pri čemer se je osredotočila predvsem na tako imenovano disciplino bifin, v kateri se potapljači poganjajo z dvema plavutkama. “Gre za disciplino, kjer je visoka laktična toleranca v mišicah nog izredno pomembna, saj gib prihaja v glavnem iz nog. Prav zaradi tega je poraba kisika zelo velika, zato ta disciplina velja za izredno težko. Drugače je pri potopih z monoplavutjo, kjer so vključene tudi mišice trupa, poleg tega je sama plavut veliko bolj reaktivna, kar jasno pripomore k temu, da so potopi hitrejši z manj vloženega truda. Zato je to tudi disciplina z najglobljimi potopi,” razloži razliko med svojo prejšnjo paradno disciplino in novin izzivom, na katerega se je, kot kaže, več kot uspešno pripravila.

Po tekmi si bo privoščila krajši počitek, nakar se bo začela pripravljati na svetovno prvenstvo, ki bo avgusta na otoku Roatan na Hondurasu. “Moj glavni fokus bo tokrat na disciplini z monoplavutko. Trenutna fizična in mentalna forma sta izredno dobri, tako da se lahko posvetim prilagajanju na večje globine,” je samozavestna in odločna Koprčanka.

Od lanskega novembra ji pri fizičnih in tehničnih pripravah pomaga kondicijska trenerka Tea Košnjek, ki je sicer trenerka plavanja ter kineziologinja. “Izredno vesela sem najinega uspešnega sodelovanja, o čemer že pričajo tudi rezultati,” je zadovoljna Artnikova, ki upa na dovolj sponzorske podpore, da jo bo Košnjekova lahko spremljala tudi v tujini in ne le na daljavo.


Najbolj brano