Aleksander Sekulić ostaja selektor Slovenije

Slovensko košarkarsko reprezentanco bo na olimpijskih kvalifikacijah v Litvi vodil 43-letni slovenski trener Aleksander Sekulić. Pogodbo s Košarkarsko zvezo Slovenije je podpisal za naslednji dve leti oziroma do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023.

Slovensko košarkarsko reprezentanco bo na olimpijskih kvalifikacijah v Litvi vodil 43-letni slovenski trener Aleksander 
Sekulić.  Foto: Nebojsa Tejic/STA
Slovensko košarkarsko reprezentanco bo na olimpijskih kvalifikacijah v Litvi vodil 43-letni slovenski trener Aleksander Sekulić.  Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Sekulić je na klop Slovenije prvič sedel lani novembra v kvalifikacijah za EP 2022 in z njo zabeležil tri zmage ter poraz. Prepričljivo jo je pripeljal na evropsko prvenstvo prihodnjega septembra v Kölnu.

Poleg njega sta bila v igri za mesto selektorja še grški strokovnjak Dimitrios Itudis in Španec Xavi Pascual. Kot je v današnjem pogovoru z novinarji preko Zooma povedal predsednik KZS Matej Erjavec, je bil Itudis praktično že imenovan za selektorja lani spomladi, vendar je vmes posegla pandemija novega koronavirusa in vse dogovore postavila na glavo.

"Bivši selektor Rado Trifunović je imel lani okoli 15. marca nalogo, da odpotuje v Rusijo in z Itudisom doreče še zadnje podrobnosti pred podpisom. A vsi veste, kaj se je nato zgodilo. Odpadle so olimpijske kvalifikacije in olimpijske igre, zato smo morali začeti iskati nove kandidate," je nadaljeval Erjavec.

"Xavi Pascual je imel bolj sprejemljive pogoje kot Itudis, ki je želel svoj strokovni štab in popolno avtonomijo pri izbiri. Bil je kandidat, dokler ni novembra na selektorsko klop sedel Aleksander Sekulić in pokazal svojo kakovost. Avtomatično je postal tretji kandidat, predvsem pa za Slovenijo najbolj sprejemljiv. Največja težava, ki bi jo imeli z Itudisom ali Pascualom, bi bila, da bi bila to trenerja samo za velika tekmovanja, ne pa za kvalifikacije, saj oba nastopata v evroligi," je povedal predsednik Erjavec.

Prva naloga za 43-letnega Ljubljančana, ki je del reprezentance že več kot petnajst let in je kot pomočnik različnim selektorjem sodeloval na štirih evropskih prvenstvih, dveh svetovnih prvenstvih ter olimpijskih kvalifikacijah v Atenah 2004, bo predolimpijski turnir v Kaunasu. Od 30. junija do 4. julija bo Slovenija igrala v skupini z Angolo in Poljsko ter se ob osvojitvi enega od prvih dveh mest križala s skupino z Venezuelo, Južno Korejo ter Litvo.

"Moja prva želja je, da se zberemo v čim močnejši postavi in da fantje na zbor pridejo z enako vnemo in motivacijo, ki so jo pokazali novembra v kvalifikacijah. Naš cilj, zgodovinska uvrstitev na olimpijske igre, zagotovo ne bo lahek zalogaj, saj imamo pred seboj močne reprezentance, vključno z gostiteljico Litvo. Verjamem, da smo sposobni zasesti prvo mesto na turnirju in napredovati na turnir v Tokiu," je povedal Aleksander Sekulić.


Najbolj brano