Alaphilippe tik pred ciljem ugnal Rogliča na slovitem zidu v Huyu

Aktualni svetovni prvak je danes ugnal slovenskega. Francoski kolesar Julian Alaphilippe je po letih 2018 in 2019 še tretjič osvojil Valonsko puščico, kjer je bil Primož Roglič v svojem krstnem nastopu drugi.

Primož Roglič (levo) je danes moral priznati premoč Julianu 
Alaphilippu (na najvišji stopnički). Foto: Profimedia
Primož Roglič (levo) je danes moral priznati premoč Julianu Alaphilippu (na najvišji stopnički). Foto: Profimedia

LIEGE > Od težko pričakovanega slovenskega dvoboja na zaključnem obzidju Huy ni bilo nič. Tadej Pogačar je že pred startom ostal brez nastopa na drugi ardenski klasiki. Zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus se je ekipa UAE Emirates morala umakniti z dirke. Po prihodu na prizorišče sta bila osmoljenca zadnji zmagovalec dirke po Sloveniji, Italijan Diego Ulissi, in član spremljevalnega osebja, ki sta bila tako kot celotno moštvo pred začetkom sezone že cepljena.

Čeprav so bili njuni naslednji testi negativni, pa je ekipa ob upoštevanju belgijskih protokolov morala zapustiti dirko, ki je tako izgubila vsaj enega favorita Nemara pa celo dva, saj lanske zmage ni mogel braniti Švicar Marc Hirschi. Pogačarju in moštvenim kolegom tako ni preostalo drugega, kot da se sprijaznijo z odločitvijo ter pogled usmerijo proti nedelji in najstarejši enodnevni klasiki Liege-Bastogne-Liege, ki so jo lani zaznamovali prav slovenski kolesarji. Zmage se je sicer na ciljni črti veselil Julian Alaphilippe, a prezgodaj. Mimo je švignil Primož Roglič, za povrh pa so kolesarja Quick Stepa zaradi nevarnega manevra pred zaključnim sprintom še diskvalificirali.

Današnji razplet ni ponudil dvomov o zmagovalcu, čeprav se je kapetan Jumba Visme na najbolj strmem odseku dober kilometer dolgega zaključnega klanca, 400 metrov pred ciljem, izstrelil kot puščica. Kdo ve, morda se je Roglič v svojem prvem tekmovalnem soočenju s razvpitim Huyem za napad odločil prezgodaj. “Na zadnjem vzponu ni filozofiranja ali taktiziranja. Tisti, ki je najmočnejši, zmaga. Imel sem močne noge, in si rekel zakaj ne poskusiti, a očitno je imel nekdo še močnejše,” je na cilju povedal Roglič, ki se je že odlepil od vodilne skupine, preden je s pospeševanjem začel Alaphillipe. Francoz je še enkrat več dokazal, da mu je v tovrstnih zaključkih na enodnevnih dirkah le izjemoma kdo kos.

Ko je cesta postala položnejša, je svetovni prvak že ujel stik z Rogličem in ga 50 metrov pred ciljem v višji prestavi tudi prehitel. Dvojec v ospredju je bil v zaključnem vzponu razred zase. Petkratni zmagovalec Valonske puščice, Španec Alejandro Valverde (Movistar), je na tretjem mestu zaostal šest sekund, slovenski dvojec Bahraina Jan Tratnik-Matej Mohorič pa je ciljno črto prečkal minuto in 37 sekund za zmagovalcem, na 56. in 57. mestu.


Najbolj brano