Roglič šesti, Pogačar (pre)hitro zbežal

Cestna dirka svetovnega prvenstva v kolesarstvu se je razpletla z zmagoslavjem enega glavnih favoritov, Francoza Juliana Alaphilippa. Primož Roglič je osvojil šesto mesto. Tadej Pogačar je napadel, nemara celo prezgodaj, in bil ujet še preden se je razplamtel boj za naslov.

Francoski kolesar Julian Alaphilippe je svetovni prvak cestne 
preizkušnje v Imoli. (Foto: Wikipedia)
Francoski kolesar Julian Alaphilippe je svetovni prvak cestne preizkušnje v Imoli. (Foto: Wikipedia) 

IMOLA >Ko je zmagovalec dirke po Franciji uprizoril napad v predzadnjem krogu, se je za nekaj časa morda zdelo, da se lahko ponovi sanjski scenarij s Toura. Okoliščine pa so bile vendarle drugačne kot na največji etapni dirki. Ne gre jih primerjati niti z razpletom sobotne cestne preizkušnje deklet, kjer se je Nizozemka Anna van der Breggen po napadu v predzadnjem krogu na strmem delu vzpona na Gallisterno odpeljala še drugi zlati medalji naproti, potem ko je v Imoli že slavila v kronometru.

Za dekleta je bila dirka, kjer sta Eugenia Bujak s 14. in Urša Pintar s 17. mestom dosegli najboljši slovenski uvrstitvi na svetovnih prvenstvih (SP), še bolj selektivna kot za fante. Posamična moč pa je prišla bolj do izraza. Pogačar je vzdržal v begu dobrih 20 kilometrov, a so ga Belgijci z na koncu srebrnim Woutom van Aertom držali na varni razdalji. “Počutil sem se dobro, ne pa vrhunsko. S fanti smo se dogovorili, da poskušamo narediti dirko še težjo, zato sem se odločil za pobeg. Vztrajati sem želel čim dlje, da bi bil nato v morebitno pomoč reprezentančnim kolegom, a se ni izšlo,” je svojo akcijo obrazložil Pogačar, ki mu je na Gallisterni po pričakovanjih nato zmanjkalo moči.

V najtežjem delu vzpona je najprej pritisnil na pedala svetovni prvak iz leta 2014 Poljak Michal Kwiatkowski, sledil pa je odločilen protinapad Juliana Alaphilippa. Francoz je ostal neulovljiv za peterico zasledovalcev, med katerimi je bil tudi Primož Roglič, ki na koncu ni imel več moči za sprint. “Ponosen sem na opravljeno, šesto mesto je res lep uspeh, saj nihče od nas ne slovi kot specialist za enodnevne dirke. Pred komaj tednom dni sem sklenil dirko po Franciji, ki je bila izjemno naporna,” je povedal Roglič, ki je dosegel četrto najboljšo uvrstitev za Slovenijo na cestnih dirkah za SP. Najvišjo, tretje mesto, ki je danes pripadlo Švicarju Marcu Hirschiju, drži Andrej Hauptman. Bron je osvojil leta 2001 v Lizboni. V Imoli je bil kot slovenski selektor zadovoljen z opravljenim. “Vsaka uvrstitev med prvih deset je odlična. Mogoče bi bilo bolje, če bi Tadej počakal še en krog, da bi s Primožem morda ostala skupaj v zadnjem klancu. Radijskih zvez ni več, fantje so se dogovorili med seboj. Vseeno so pokazali vrhunsko dirkanje,” je povedal Hauptman in pohvalil tudi preostalih šest reprezentantov, vključno z Janom Tratnikom, ki je imel posebno zadolžitev. Idrijčan je kot senca spremljal Rogliča do dveh krogov pred koncem, ko je odstopil. “Bilo je kar stresno, a smo storili vse, da Primož ni porabil odvečne energije. Od starta smo morali biti na preži. Nismo storili nobene napake, šesto mesto pa se mi zdi izjemen dosežek, še posebej za Primoža, ki ni specialist za enodnevne dirke,” je povedal Tratnik, ki ga v soboto na Siciliji čaka start Gira.


Najbolj brano