Ackermann dobil sprint druge etape, Roglič ostaja v rožnatem

Drugo etapo kolesarske dirke po Italiji od Bologne do Fucecchie, dolgo 205 km, je v ciljnem sprintu dobil član Bore Hansgrohe Nemec Pascal Ackermann. Slovenec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je na uvodu najbolje opravil s sobotnim kronometrom, je drugo etapo zaključil z glavnino in ostaja vodilni kolesar 102. dirke po Italiji.

Primož Roglič Foto: STA
Primož Roglič Foto: STA

BOLOGNA > Drugo mesto je zasedel domačin Elia Viviani (Deceuninck - Quick Step), tretje pa Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Današnja etapa, ki se je začela v dežju, je bila večji del ravninska, kolesarji pa so vseeno morali opraviti s štirimi manjšimi vzponi, najtežji je bil tretji na Montalbino, ki spada v tretjo kategorijo. S pobegom je z mislijo na etapno zmago kmalu po startu poskusila skupina osmih kolesarjev, četverico (Francois Bidard, Marco Frapporti, Lukasz Owsian in Giulio Ciccone) pa je glavnina ujela dobrih sedem kilometrov pred ciljem.

Zadnje štiri kilometre so tekmovalci prekolesarili v Fucecchiu, kjer so se spopadli tudi z nekaj ovinki, na vhodu v ciljno ravnino je prišlo tudi do padca posameznih kolesarjev, v zaključek pa so najbolje vstopili kolesarji moštva UAE-Team Emirates, a to Nemca na poti do prve zmage na svojem premiernem Giru ni ustavilo, ekipa UAE pa se je morala zadovoljiti s četrtim mestom Kolumbijca Fernanda Gavirie.

"Zelo sem vesel. To je bila moja prva priložnost za etapno zmago in takoj mi je uspelo. To je dobro za prihodnje tri tedne. Izbral sem pravi trenutek za sprint, ko sem se za napad odločil 250 m pred ciljem. Čudovito je dobiti prvo etapo na svoji prvi tritedenski dirki," je takoj po dirki v cilju dejal 25-letni nemški prvak Ackermann.

Skupni vrsti red pri vrhu se tako ni spremenil, saj so moštva cel čas nadzirala dirko. V rožnati majici kot prvi Slovenec ostaja Primož Roglič, drugi je Britanec Simon Yates z 19 sekundami zaostanka, tretji pa Italijan Vincenzo Nibali, ki zaostaja še štiri sekunde več.

Roglič je v drugi etapi zasedel 27. mesto, za zmagovalcem je zaostal za pet sekund, v cilju pa povedal: "Ni bil lahek dan, ker je bilo od začetka hladno in ves čas smo hitro kolesarili. Jutri bo nov dan v rožnati majici. Ekipa je trdo delala za to. V čast mi je, da sem obdržal majico." Povprečna hitrost kolesarjenja je bila sicer 43,2 kilometra na uro.

Na dirki tekmujejo še trije Slovenci. Jan Polanc (UAE-Emirates) in Kristijan Koren (Bahrain-Merida) sta prav tako prišla v cilj v času glavnine, Polanc je bil 22., Koren pa 58. Tretji Slovenec Grega Bole, moštveni kolega Korena, je zaostal minuto in sedem sekund ter zasedel 110. mesto.

Tretja etapa, dolga 220 km, od Vincija do Orbetella kolesarje čaka že v ponedeljek prav tako v Toskani. V Vinciju je bil rojen vrhunski italijanski renesančni umetnik in znanstvenik Leonardo da Vinci, s startom v tem kraju pa bodo tudi kolesarji obeležili petstoto obletnico njegove smrti.


Najbolj brano