Zunajvladna partnerica Levica Šarčeve ministrske ekipe ne bo podprla

V Levici po napovedih vodje njihove poslanske skupine Mateja T. Vatovca ministrskih kandidatov danes ne bodo podprli. Kot je dejal v predstavitvi stališč na seji DZ, gredo izhodiščne obljube te vlade z izjemo nekaterih področij, kot sta obramba in zunanja politika, iz katerih se je Levica izvzela, v pravi smeri, a ključna bodo dejanja.

Matej T. Vatovec, vodja poslanske skupine Levica  Foto: Daniel Novakovic
Matej T. Vatovec, vodja poslanske skupine Levica  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Matej T. Vatovec je poudaril, da so državljanke in državljani na parlamentarnih volitvah večinsko volili sredinsko in levo in s tem povedali, "da si ne želijo hujskanja, nazadnjaštva, paravojaških enot" oziroma da si pravzaprav želijo tistega, kar bi jim po dolgih letih varčevanja in zdaj tudi po nekaj letih gospodarske rasti pripadalo: kakovostnega javnega zdravstva, dostojnih plač in pokojnin, pravične delitve ustvarjenega, skratka blaginje za vse in ne le za peščico.

"To nalogo bomo, če bo izvoljena, danes podelili manjšinski vladi Marjana Šarca. In če želi, da vlada uresniči to voljo, ne sme ponavljati starih vzorcev," je izpostavil Vatovec.

Kot je dejal, bo za manjšinsko vlado gotovo prvi preizkusni kamen imenovanje guvernerja banke Slovenije, "kjer bomo videli, ali bo s škodljivimi politikami kompromisa z desnico nadaljevala, ali se bo končno odvrnila od politike po liniji najmanjšega odpora in po principu: naredili bomo kar koli, samo da ne bomo vznemirili desnice".

"Izhodiščne obljube te vlade in njenih bodočih ministrov z izjemo področij, iz katerih se je Levica izvzela, kot sta recimo obramba in zunanja politika, gredo v tej smeri, vendar še ni čas za odpiranje šampanjcev," je ugotavljal Vatovec.

Koalicijska pogodba je po njegovih besedah jasna, zdaj pa je naloga vseh poslancev, da bodo ministrom in funkcionarjem te vlade gledali pod prste, da bodo dogovorjeno na koncu tudi izvedli. "Mi jih bomo vsekakor držali za vsako zastavljeno besedo, prav posebej na področju dela in okolja, podprli pa jih ne bomo," je napovedal in dodal, da je nenazadnje ključno, kar je dejal sam predsednik vlade: "štela bodo dejanja, ne besede".


Najbolj brano