Zore: Splet ne more nadomestiti maš

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je danes na novinarski konferenci sporočil, da letos ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov, vernike pa poziva k upoštevanju navodil strokovnjakov glede zajezitve novega koronavirusa.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore Foto: Neboja Tejic/STA
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore Foto: Neboja Tejic/STA

LJUBLJANA > Z današnjim so začasno prekinjeni verski obredi v rdečih regijah, v oranžnih pa bo mašam lahko prisostvovalo največ deset vernikov. “Zlasti ob koncih tedna bo to povzročilo veliko preglavic duhovnikom, ki bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše in kdo ne. Zato duhovnike vabim, da v takšnih primerih omogočite vernikom prejem obhajila zunaj svete maše,” je povedal Zore. Na vprašanje, kako bodo to izpeljali, je Zore odgovoril, da bodo ljudje posebej opozorjeni, da prihajajo posamezno in na razdalji. Sicer pa je do sedaj opazil zelo visoko stopnjo discipline pri vernikih, zato meni, da ne bo večjih težav.

Trenutno je šest duhovnikov v karanteni, pet je okuženih, eden s covidom-19 pa je danes ponoči umrl.

Glede maš je Zore povedalm, da jih splet ne more nadomestiti. V prvem valu epidemije se je pokazalo, da verniki niso videli nobene razlike med mašo po spletu in v Cerkvi, “kar pomeni, da se izgublja temeljni značaj svete maše,” je dejal. Pred nekaj tedni jih je tudi kardinal Robert Sarah opozoril, da začenja njihova skupnost postajati virtualna. “Zato smo v navodilih posebej povabili duhovnike, naj še vedno ohranjajo stik z verniki prek spleta v obliki molitev, maša pa ostaja maša in ohranja svojo svetost in posebnost,” je povedal nadškof. Če bodo oranžne regije prebarvane rdeče, bodo tudi tam maše pred verniki odpovedali. Glede spovedi je dejal, da te ne bodo možne prek spleta, sicer pa se je po njegovih besedah tudi pokazalo, da v vseh slovenskih župnijah lahko spovedi izvajajo na varen način, z dovoljšnjo razdaljo.

V župnijah v rdečih regijah bo verouk do nadaljnjega potekal na daljavo. “Starše pa vabim, da si vzamete čas za svoje otroke in poskrbite za njihovo versko vzgojo,” je dejal Zore. V oranžnih regijah pa bo od prvega do petega razreda verouk potekal kot običajno, od šestega razreda pa na daljavo.

Na pokopališčih ob 1. novembru bodo duhovniki letos opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. Zore je vernike še pozval, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb.


Najbolj brano