Živahno ob krstu mladega vina

V vinskih krajih bo ta konec tedna, ko goduje vinski patron sv. Martin, živahno kot le kaj. V Istri, Brdih, Vipavski dolini, na Krasu in še kje se bodo zvrstile številne prireditve, na katerih bo osrednjo vlogo poleg kulinarike, običajev in glasbe dobilo - kot se za ta čas tudi spodobi - mlado vino. Najbrž ne bo odveč opozorilo, da vožnja in pijača ne gresta skupaj. Zato - na martinovanje po pameti!

Ta konec tedna bo živahno tudi v zamejstvu. Tradicionalno martinovanje na Proseku, kamor so s 
furengo pripeljali mlado vino že minuli konec tedna,  bo svoj vrhunec doseglo v nedeljo.  Foto: Davorin Kriz˙manc˙ic˙/FOTOKROMA
Ta konec tedna bo živahno tudi v zamejstvu. Tradicionalno martinovanje na Proseku, kamor so s furengo pripeljali mlado vino že minuli konec tedna, bo svoj vrhunec doseglo v nedeljo.  Foto: Davorin Kriz˙manc˙ic˙/FOTOKROMA

Martinovanja, namenjena v prvi vrsti čaščenju in okušanju mladega vina, bodo pripravili domala povsod tam, kjer je vino doma. V naš izbor smo vključili le največja. Danes se v ogrevanem šotoru na parkirišču ob stadionu Bonifika začenja 21. Martinovanje v Kopru, ki bo trajalo tri dni. Veselo dogajanje se bo začenjalo ob 18. uri. Danes bodo za zabavo poskrbeli Mambo Kingsi in Trio Martin, jutri Tanja Žagar, v soboto pa Klapa Rišpet in skupina Tequila.

Največji istrski vinar - klet Vinakoper pripravlja danes v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre od 17. ure dalje Martinovo degustacijo v Hiši refoška, na kateri bodo razglasili tudi novega botra refoška in botro malvazije.

Od jutri do nedelje bo tradicionalna Martinja v Marezigah. Tudi letos jo bo odprla vinska kraljica slovenske Istre, v sklopu dogajanja bodo krstili mlado vino ter poskrbeli za zabavo in druženje ob domači kulinariki in odličnih vinih. V soboto od 16. ure dalje martinovanje pripravljajo tudi na Škofijah, v nedeljo od 16. ure dalje pa tudi v Manziolijevi palači v Izoli in na tamkajšnjem trgu.

Praznik vina v Štanjelu

Osrednje martinovanje na Krasu bo v Štanjelu. Praznik vina se bo začel že danes, trajal pa bo vse do nedelje. Obiskovalci se bodo lahko podali na sprehod po ozkih ulicah srednjeveškega Štanjela ter uživali in se družili ob pisani martinovi ponudbi. Glavno prizorišče na gradu Štanjel bodo tudi tokrat zavzeli kraški vinarji z vrhunskimi vini ter gostinski ponudniki v spremstvu sirarjev, ponudnikov suhih mesnin in pršutarjev. Ulice mesteca bodo obogatili glasbeniki, umetniki in rokodelci s stojnicami in številnimi ustvarjalnimi delavnicami. Osrednja prireditev bo v soboto med 10. in 20. uro. Ob 15. uri bo blagoslov mošta s kulturnim programom in razglasitvijo najboljših mladih vin. V času martinovanja bodo organizirani tudi vodeni ogledi Štanjela. Zaželene so predhodne prijave na tic@stanjel.eu.

Med zidovi Šmartnega

Martinovanje, ki v veselo družbo poveže ljubitelje in poznavalce jesenskih dobrot, še posebej vina, je izvrstna priložnost tudi za obisk Goriških brd. Enogastronomske dobrote in izvrstno novo vino bodo obiskovalci v soboto in nedeljo med drugim lahko okušali tudi v zavetju zidov srednjeveške vasice Šmartno. Sobotni krst mladega vina (ob 15. uri) bo začinila glasbena skupina Gušt (cover band Iztoka Mlakarja), zvečer pa bodo za zabavo poskrbeli Dej še'n litro, Trio Tocai in Ana Žerjal z ognjeno predstavo. V nedeljo ob 9. uri pa Planinsko društvo Brda organizira tradicionalni Martinov pohod (Hum-Podsabotin-Brestje-Hum) s spoznavanjem gastronomije Brd. Za pohod se lahko prijavite na naslovu pdbrda@pzs.si.

Že 20. odprti Vinski hrami Vipavske doline

Z Martinovim vikendom se v Vipavsko dolino vrača sklop tradicionalnih prireditev Vinski hrami Vipavske doline, letos že dvajsetič. Prireditve bodo v različnih krajih potekale od jutri pa vse do 23. decembra. Prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic je poseben znak, ki označuje kmetije, ki prijazno vabijo v svoje hrame.

Jutri, denimo, bo še posebej veselo na martinovanju na Brjah. Med 15. in 21. uro bo potekala pokušina vin v hramih ponudnikov, zvečer pa bodo za zabavo poskrbeli Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama ter Odprava Zelenega zmaja. Martinov konec tedna bo veselo tudi v Bukovici, Ozeljanu in številnih drugih krajih na Vipavskem in drugod po Primorskem.

Konjeniško društvo Sv. Štefan Vipavska dolina pa organizira v soboto tradicionalno Martinovo furengo. Obiskali bodo vasi Slap, Lože, Manče, Vrhpolje in Duplje, ob 16. uri bodo na glavnem trgu v Vipavi pripravili blagoslov mladega vina in vseh vinarjev.


Najbolj brano