Zelena luč odbora za zdravstvo Fakinovi kandidaturi za ministra

Člani odbora DZ za zdravstvo so danes podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. Poleg predstavljenih dolgoročnih in kratkoročnih prioritet, med katerimi je skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije, se je zavzel za javno zdravstvo, a drugačno upravljanje javnih zdravstvenih zavodov.

Člani odbora DZ za zdravstvo so danes podprli kandidaturo Sama 
Fakina za ministra za zdravje. Foto: STA
Člani odbora DZ za zdravstvo so danes podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. Foto: STA

LJUBLJANA > Da je bila Fakinova predstavitev ustrezna, meni 12 članov parlamentarnega odbora za zdravstvo, nasprotnega mnenja jih je pet.

Fakin, ki prihaja iz ministrske kvote LMŠ, je v predstavitvi med prioritete pri svojem delu postavil učinkovito upravljanje zdravstvenega sistema, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, finančno stabilizacijo zdravstva z novimi viri financiranja ter meritve kakovosti v zdravstvu.

Kratkoročni prednostni nalogi pa sta skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije. Čakalnih dob brez sodelovanja z zdravniki ne bodo razrešili, zato je napovedal intenzivna pogovarjanja in pogajanja s sindikati. Je pa prepričan, da se lahko čakalne dobe za specialistično-ambulantne storitve v enem letu skrajšajo na nič ali 14 dni.

Glede otroške srčne kirurgije bo treba začeti ukrepati že prihodnji teden, je povedal in pojasnil, da je kljub statusu kandidata za ministra že tri dni v intenzivnih stikih z vpletenimi.

Po njegovem mnenju je Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobra osnova za prenos strokovnega znanja iz tujine, a dolgoročno se bolj zavzema za ustanovitev regijskega centra na tem področju in povezovanje denimo s Hrvaško.

Kot je dodal, je okvir njegovega delovanja koalicijska pogodba, v kateri so navedeni tudi nekateri zakoni, ki ne bodo lahek oreh. To so zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o upravljanju bolnišnic.

Njegovo vodilo pri delovanju bo, da bodo najprej pomislili, ali je predlagan ukrep dober za bolnika, nato ali je dober za zdravstveni sistem, in šele nato, ali je dobro za zaposlenega v zdravstvu.

"Če se bomo vsi tega držali, potem tukaj ne bo nasprotovanj ne v opoziciji ne v koaliciji," je prepričan.

Sicer je Fakin napovedal, da se namerava intenzivno pogovarjati tudi s politično opozicijo. Po njegovih besedah namreč nakopičenih problemov v zdravstvu ne bo mogoče rešiti brez sodelovanja vseh deležnikov. O svojem načinu dela pa je dejal, da ni "kabinetni človek, ki se zapira v slonokoščeni stolp".


Najbolj brano