Zdravstveni inšpektorat zaradi druženja na gradu Strmol kaznoval direktorja Sove

Zdravstveni inšpektorat je končal nadzor nad druženjem uslužbencev Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) na gradu Strmol decembra lani. Direktorju Sove Janezu Stušku so kot odgovorni osebi zaradi kršitve epidemioloških ukrepov izrekli globo v višini 400 evrov, drugih udeležencev pa niso kaznovali, poroča Dnevnik.

Direktorju Sove Janezu Stušku je kot odgovorni osebi zdravtstveni 
inšpektorat zaradi kršitve epidemioloških ukrepov izrekli globo v 
višini 400 evrov, drugih udeležencev pa niso kaznovali. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Direktorju Sove Janezu Stušku je kot odgovorni osebi zdravtstveni inšpektorat zaradi kršitve epidemioloških ukrepov izrekli globo v višini 400 evrov, drugih udeležencev pa niso kaznovali. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Decembra lani, v času strogih epidemioloških omejitev ter prepovedi gibanja in zbiranja, je namreč na gradu Strmol potekalo druženje v organizaciji Sove, ki so se ga udeležili uslužbenci agencije in zunanji partnerji. Ob tem so za udeležence pripravili tudi pogostitev z več kuharji in natakarji.

Na Sovi zagotavljali, da niso organizirali prednovoletne zabave, pač pa delovni posvet

Ko je informacija prišla v javnost, so na Sovi zagotavljali, da niso organizirali prednovoletne zabave, pač pa delovni posvet, na katerem so vabljeni izmenjevali mnenja in pobude, srečanje pa so označili s stopnjo tajnosti. Vztrajali so, da je šlo za dogodek delovne, in ne družabne narave ter da se odlok o omejitvah gibanja in zbiranja ne nanaša na državniške naloge. Potrdili pa so pogostitev udeležencev in ob tem zagotovili, da so poskrbeli za potrebne varnostne ukrepe.

A je bil po poročanju Dnevnika zdravstveni inšpektorat očitno drugačnega mnenja. Kot so na inšpektoratu potrdili za časnik, so odgovorni osebi, direktorju Sove, izdali prekrškovno odločbo z izrekom globe, ki je bila tudi plačana. Stuška je doletela najnižja možna globa, ker je po ugotovitvah zdravstvenega inšpektorata ravnal v nasprotju z vladnim odlokom o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom.

Drugih udeležencev srečanja na gradu Strmol niso oglobili, še piše Dnevnik.

Šlo naj bi za tradicionalni prednovoletni sprejem zunanjih partnerjev Sove

Po njihovih neuradnih informacijah je sicer šlo za tradicionalni prednovoletni sprejem zunanjih partnerjev Sove, kar pojasni tudi avtomobile z diplomatskimi registrskimi tablicami, ki so se pripeljali pred protokolarni objekt.

Pogostitev so za Dnevnik potrdili tudi v javnem gospodarskem zavodu Brdo. Kot je za časnik povedal tamkajšnji v. d. direktorja Marjan Hribar, je naročnik zagotavljal, da ima vsa dovoljenja za izvedbo protokolarnega dogodka s stopnjo tajnosti, vključno s ponujanjem gostinskih storitev. A so po preučitvi dokumentacije po njegovih besedah ugotovili, da jim Sova dovoljenja za izvedbo ni posredovala.


Najbolj brano