Zaposleni na RTVS zaostrili stavko, protest tudi na Trgu republike

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes stavkajo. Stavko so zaostrili, zato danes na televiziji ne bo informativnih oddaj, športa, kulture in oddaj v živo, na spletni strani Multimedijskega centra pa ne novih novic. Stavkajo, ker se razmere na RTVS slabšajo, šikaniranje zaposlenih nadaljuje ter ker jim grozijo z disciplinskimi postopki. Drevi se je na shodu Za javno RTV na Trgu Republike zbralo več sto ljudi.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na 
novinarski konferenci od stavki dejala, da je vodstvo RTVS do zdaj 
proti dvema zaposlenima poskušalo sprožiti disciplinska postopka, ker sta na spletu javno izražala svoje mnenje. "A so se 
umaknili, ker za take postopke ni nobene podlage," je povedala. Foto: Daniel Novakovic/STA
Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na novinarski konferenci od stavki dejala, da je vodstvo RTVS do zdaj proti dvema zaposlenima poskušalo sprožiti disciplinska postopka, ker sta na spletu javno izražala svoje mnenje. "A so se umaknili, ker za take postopke ni nobene podlage," je povedala. Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na novinarski konferenci od stavki dejala, da je vodstvo RTVS do zdaj proti dvema zaposlenima poskušalo sprožiti disciplinska postopka, ker sta na spletu javno izražala svoje mnenje. "A so se umaknili, ker za take postopke ni nobene podlage," je povedala.

V stavko so vključeni zaposleni na Televiziji Slovenija in v uredništvu MMC, ki so prisotni na delovnem mestu, a ne delajo. Na novinarski konferenci so jim podporo izkazali tudi zaposleni na Radiu Slovenija in drugi. Protestnega shoda na Trgu republike v Ljubljani pa so se udeležili tudi nekateri kolegi iz Radia Koper. “Stavkamo najprej iz solidarnosti do kolegov v informativnem programu Televizije Slovenija in MMC ... Stavkamo pa tudi zato, ker se ne strinjamo s kadrovsko politiko generalnega vodstva: ko se da čez noč razpisati visoko vrednoteno komentatorsko mesto za vnaprej določeno osebo, ki tega dela verjetno ne bo nikoli opravljala, medtem ko v našem programu nima kdo brati poročil, v novogoriškem studiu pa so že tri četrt leta brez oblikovalca zvoka,” je povedala urednica na Radiu Koper Tjaša Škamperle in dodala: “Primorska je vstala že zdavnaj, RTV pa bo tudi v takih borbah, ponižanju, zmagah in trpljenju končno našla svoj pravi obraz.”

Po dvanajstih krogih pogajanj niso dosegli napredka

Spomnila je, da z vodstvom RTVS po dvanajstih krogih pogajanj niso dosegli napredka. "Vodstvo se izmika odgovornosti. Vodstvo niti ni odgovorilo na spisane kršitve, ki smo jih v aktivih in novinarskem sindikatu popisali o urednici informativnega programa in v. d. urednika uredništva MMC," je dejala.

Tako kot junija jim tudi danes delodajalec preprečuje izvedbo stavke, je opozorila Milinkovićeva. Po njenih besedah je vodstvo RTVS prevzelo stavko in cenzurira stavkovni program. "Delodajalec je v celoti prevzel oddaje informativnega programa, vključno z vsebinami, ki smo jih stavkajoči dolžni posredovati javnosti, ne glede na to, ali stavkamo ali ne. Ena izmed teh novic je bila tudi obveščanje javnosti o poteku stavke in o razlogih za njeno zaostrovanje."

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora je spet pozvala državni zbor, vlado in ostale pristojne organe, naj urgentno pristopijo k reševanju javne RTV.

Svoje nestrinjanje s kadrovsko politiko generalnega vodstva RTVS so danes izrazili tudi v Kopru. Foto: BOBO

V. d. urednika uredništva za nove medije Igor Pirkovič svojega dela ne opravlja

Razmere v uredništvu MMC-ja pa je opisala novinarka Larisa Daugul. Opozorila je, da v. d. urednika uredništva za nove medije Igor Pirkovič svojega dela ne opravlja. "Danes, ko stavkamo, pa se je Igor Pirkovič vendarle angažiral. Nekaj po 10. uri je samovoljno posegel v portal in brez vednosti dnevne urednice z vstopne strani in podportalov odstranil prispevek o stavki," je povedala.

Zaposleni so prispevek vrnili na portal, tehnična služba pa je nato na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani. "Nenaden odvzem pravic za urejanje portala razumemo kot kršitev zakona, saj na portal ne moremo uvrstiti niti novic, ki so pomembne za življenje ljudi in skupnosti," je opozorila novinarka.

Uredništvo MMC, odkar je vodenje prevzel Pirkovič, po njenih besedah deluje v samoorganizaciji novinarjev in dnevnih urednikov, obiskanost portala pa je močno upadla. MMC bo sicer v kratkem dobil novega odgovornega urednika. Skrbi jih, da bo vodstvo RTVS "tudi tokrat povozilo mnenje uredništva" in za odgovorno urednico imenovalo kandidatko, ki ni dobila nobenega glasu podpore uredništva.


Najbolj brano