Zajc: Turistične bone bomo lahko začeli uporabljati konec junija

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Vlada je predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki vključuje tudi turistične bone, potrdila v sredo in ga poslala v DZ. Poslanci ga bodo predvidoma obravnavali prihodnji teden, je včeraj v oddaji Globus na TV Slovenija spomnil Simon Zajc.

Nato mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, na kak način bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. To pa bo morala v okviru presoje državnih pomoči potrditi še Evropska komisija, je dejal Zajc.

Točnega datuma, ko bo mogoče bon tudi uporabiti, državni sekretar ni napovedal. “Bi prej rekel s prvim julijem, če bi že moral ugibati. Ampak upam, da kakšen dan prej,” je dodal.

Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, vlada pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.


Najbolj brano