Za vstop v Slovenijo iz BiH, Kosova in Srbije obvezna karantena

Zaradi povečanja števila okužb z novim koronavirusom vlada znova nekoliko zaostruje ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije. Od jutri je za vstop v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine, Kosova in Republike Srbije obvezna karantena.

Ministra Tomaž Gantar in Aleš Hojs ter direktor NIJZ Milan Krek so 
predstavili zaostritev ukrepov, ki bo začela veljati od polnoči. Foto: STA
Ministra Tomaž Gantar in Aleš Hojs ter direktor NIJZ Milan Krek so predstavili zaostritev ukrepov, ki bo začela veljati od polnoči. Foto: STA

SLOVENIJA > Minister za zdravje Tomaž Gantar se je pred današnjo sejo vlade sestal s predstavniki strokovne skupine za covdid-19 in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), premier Janez Janša pa je nato sporočil, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

BiH, Srbija in Kosovo na rdeči listi držav

Podrobnosti je nato na novinarski konferenci predstavil notranji minister Aleš Hojs. Na rdeči listi držav, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer, so po novem tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena. Spremembe bodo veljale od polnoči.

Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo potrebno aktualno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo starejše od treh dni. Hkrati se slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v te države, je na pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Tudi za slovenske državljane bo namreč ob vračanju v Slovenijo iz teh držav obvezna 14-dnevna karantena.

Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Največ novih okužb iz BiH

Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem pojasnil, da je država uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Ob tem je dodal, da sta bili v zadnjih dneh dve okužbi z novim koronavirusom vneseni iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije, po ena iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh pa so zabeležili 14.

Ob tem je opozoril, da gre v primerih vnesenih okužb za ljudi, ki so v Slovenijo vstopili skozi določbe o izjemah, ki jih omogoča odlok, ki omejuje prehode meje z namenom zajezitve pandemije.

Zato so odpravili izjemo, ki se je nanaša na bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oz. z njim v skupnem gospodinjstvu in ima stalno ali začasno bivališče v državi EU ali drugi državi schengenskega območja ter v Sloveniji lastništvo nepremičnine ali registriranega zračnega ali vodnega plovila.

Gantar: Obnašamo se preveč sproščeno

Kot sta poudarila tako minister Gantar kot Krek, ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake.

Po Gantarjevih besedah opažajo, "da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo". Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov novo omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb.

Gantar je danes poudaril, da se pripravljajo tudi na morebitni večji obseg okuženih, predvsem v domovih za starejše in v zdravstvu, kjer je bilo v prvem valu epidemije največ težav. V državi je trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s covidom-19.

V začetku marca je minister sicer postregel s podatkom, da je v državi na voljo 168 ventilatorjev, a se je pozneje izkazalo, da jih je v državi bistveno več. Gantar je pojasnil, da je do razlike pri številkah prišlo predvsem zaradi tega, ker so zavodi sporočali podatke tudi o ventilatorjih, ki niso primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Ministrove navedbe pa po besedah poslanca LMŠ Roberta Pavšiča dokazujejo, da se številke od 13. marca pa vse do danes nikakor niso ujemale in so se prilagajale trenutnim razmeram. "Najprej so indici kazali prstni odtis gospodarskega ministrstva, zdajle pa vidimo, da se je zadeva vsebinsko razširila na celotno vlado," je dejal glede nabav opreme med epidemijo.


Najbolj brano