Za investicije v Slovensko vojsko letos predvidenih 100 milijonov

V letošnjem letu bo Slovenija za investicije v vojsko predvidoma namenila 100 milijonov evrov. Tudi letos bo ključni projekt v skladu z zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih 2021 do 2026 modernizacija SV ter kadrovska konsolidacija. Predvidena pa so tudi nadaljnja vlaganja v obnovo in posodobitev vojašnic.

V letošnjem letu bo Slovenija za investicije v vojsko predvidoma 
namenila 100 milijonov evrov. Foto: STA
V letošnjem letu bo Slovenija za investicije v vojsko predvidoma namenila 100 milijonov evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026 sicer predvideva 780 milijonov za najnujnejšo modernizacijo. Zakon po navedbah ministrstva za obrambo potrebujemo zaradi stabilnega financiranja, saj posamezni nakupi ne morejo biti izvedeni v kratkem času, temveč gre za daljše časovno obdobje, v katerem je nujno predvideti nakupe in financiranje le-teh.

Za nakup vojaških oklepnih vozil in transportnega letala ter adaptacije vojaških objektov

Večino sredstev bo v tem obdobju namenjenih nakupu vojaških oklepnih vozil in transportnega letala ter rekonstrukciji in adaptaciji vojaških objektov po vsej Sloveniji, pri čemer bodo skladno s programom celostne skrbi pripadnikom SV zagotovili primernejše namestitvene zmogljivosti. V kratkem se bo tako začela tudi obnova Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani in mariborske vojašnice, je razvidno iz internega glasila ministrstva za obrambo Slovenska vojska.

V letu 2021 so bila sredstva tako že namenjena delu plačila vojaškega taktičnega transportnega letala C-27J Spartan, ki ga bo Slovenija kupila od Italije po sistemu vlada vladi in bo namenjen predvsem premiku sil SV na območje delovanja in z območja delovanja nazaj domov, zagotavljanju vzdržljivosti sil SV pri opravljanju nalog bojnega ali humanitarnega značaja in medicinski evakuaciji sil SV ter evakuaciji slovenskih državljanov, vključno z reševanjem izoliranega osebja. Prav tako je Slovenija v lanskem letu sredstva namenila nakupu 37 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4X4 Oshkosh ter v manjšemu delu v obnovo in posodobitev vojašnic ter letališke steze vojaškega letališča v Cerkljah.

Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026 je sicer v zadnjem letu buril duhove, razprava se je večinoma vrtela okoli vladnega zatrjevanja glede nujnosti investicij za ohranitev SV in krepitev verodostojnosti države v zavezništvu na eni strani in opozicijskega nasprotovanja zakonu zaradi neprimernega časa za takšen ukrep v času zdravstvene in gospodarske krize na drugi strani. Levica in SD sta po sprejetju zakona v DZ že konec leta 2020 vložili več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa, koordinator Levice Mesec pa je pozneje vložil še zahtevo za presojo ustavnosti samega zakona. V začetku lanskega leta je ustavno sodišče sprva do dokončne odločitve o ustavni skladnosti zadržalo izvrševanje zakona, nato pa je odločilo, da zakon ni v neskladju z ustavo. V Levici so ob tem napovedali budno spremljanje vojaških nabav, še pred dokončno odločitvijo sodišča pa so pripravili referendumsko pobudo glede investicij v SV, a je DZ potrdil sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki je investicije v vojsko izvzel iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. Levica je v DZ lani vložila še predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predlogu resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do leta 2035, a tudi slednji v DZ ni dobil zadostne podpore.

V letu 2022 pa je predvideno plačilo drugega dela kupnine za vojaško transportno letalo C-27J Spartan, nakup protitankovskih raket, nadaljevala se bo glavnina vlaganj v obnovo in posodobitev vojašnic SV ter v osebno oborožitev in opremo vojaka, so za STA pojasnili na obrambnem ministrstvu. Sredstva namenjena SV bodo sicer v letošnjem letu, kot je razvidno iz spletne strani ministrstva, dosegla višino investicij iz leta 2008, ko je bilo za investicije namenjenih 103,2 milijona evrov.

Manj slovenskih vojakov na Kosovu

SV bo letos tudi zmanjšala prisotnost svojih vojakov na mednarodni misiji Kforja na Kosovu, enotam SV bo tako zagotovljen krajši operativni premor po večletnem sodelovanju na tej misiji, nato pa se bo skladno s posodabljanjem SV okrepila prisotnost na nekaterih drugih misijah, zlasti na Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost v baltskih državah, v katerih se vojaške enote iz različnih zavezniških držav usposabljajo za svoje temeljne vojaške naloge, je še zapisano v reviji Slovenska vojska.


Najbolj brano