Za delavce višje plače in tudi regres

Trgovine decembra ne bodo zaprte, stavke, prodajalcev, ki je še konec tedna visela v zraku, ne bo. Sindikat delavcev trgovine in predstavniki trgovskih družb so dosegli dogovor glede zvišanja plač in nekaterih drugih prejemkov.

Ladislav Rožič (levo), generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine  Foto: STA
Ladislav Rožič (levo), generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine  Foto: STA

LJUBLJANA > Po več mesecih pogajanj je Sindikat delavcev trgovine Slovenije s predstavniki trgovskih družb uspel doseči dogovor glede zahtev po višjih plačah.

Kot je pojasnil generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič, so predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije soglašali z zahtevami sindikata, zato so se obvezali, da se odrečejo stavki, ki je bila napovedana za december.

6470

podpisov je sindikat delavcev trgovine zbral pod peticijo za višje plače, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje

Trenutno pogajalski strani pripravljata vsebino aneksa h kolektivni pogodbi, podrobnosti o njegovi vsebini pa bodo znane jutri.

Je pa že sedaj jasno, da bodo zaposleni v trgovskih podjetjih po novem dobivali višje plače in nekatere druge prejemke. Višina malice bo po novem znašala 6,15 evra, regres pa bo najmanj v višini zakonsko določene minimalne plače, pri čemer bo moral biti odslej v celoti izplačan v gotovini. V preteklosti se je pogosto dogajalo, da so jim ga vsaj del izplačali v bonih za nakup živil.

Predstavniki sindikata so konec septembra zbrali 6470 podpisov pod peticijo, s katero so zahtevali višje plače in povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje. Poudarili so, da plače trgovcev ne omogočajo več dostojnega preživetja, kar je tudi eden od razlogov za kadrovsko podhranjenost.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi na trgovska podjetja naslovil več zahtev. Zahtevali so dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako so zahtevali povračilo polnih potnih strokov in regres za letni dopust v višini najmanj 1500 evrov. Med zahtevami so izpostavili tudi to, da mora biti v pogodbi o zaposlitvi točno določen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških dopustov.


Najbolj brano