Nika Kovač: Borili se bomo za bolj strpno družbo

Danes je s svojim delom začel strateški svet za preprečevanje sovražnega govora. K vodenju sveta je premier Robert Golob povabil direktorico Inštituta 8.marec Niko Kovač, ki je povabilo sprejela. Kot menijo v Inštitutu, so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja. Predsedovanja svetu Kovač ne razume kot zaposlitev, temveč samo kot funkcijo koordiniranja sestankov in aktivnosti, za kar ne bo prejemala plačila ali nadomestila stroškov.

Robert Golob je predsedovanje stratrateškemu svetu za preprečevanje sovražnega govora zaupal Niki Kovač. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Robert Golob je predsedovanje stratrateškemu svetu za preprečevanje sovražnega govora zaupal Niki Kovač. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Kot je na današnji tiskovni konferenci po ustanovni seji sveta pojasnil Golob, je namen sveta, da svetuje s svojimi pogledi na to, kako sovražni govor nasloviti, da ga bo vlada v družbi preprečevala in sankcionirala, če bo to potrebno, da bo družba bolj zdrava in stabilna.

Današnji sestanek je bil po premierjevih besedah spoznavni, ter namenjen začetku debate o prioritetah dela. Obenem je Golob pozval vse politike, delujoče v medijskem in širšem civilnem prostoru, da se pri svojih nagovorih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih sovražni govor prinaša naši družbi. Pozdravil je tudi civilnodružbeno sodelovanje z vladnim strateškim svetom. “Končno smo uspeli povezati vse akterje,” pravi. Vsi štirje strateški sveti delujejo po enakem principu, je še dodal. “Združujejo civilno družbo na eni in ustrezne vladne strukture na drugi strani. Namen strateških svetov je pa dobiti neodvisen pogled na našo politiko,” poudarja.

Kovač: Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger

Predsednica Strateškega sveta Nika Kovač je pozdravila ustanovitev sveta, kot neodvisnega posvetovalnega telesa, saj ta po njenem “prepoznava in na nek način daje zavezo, da je potrebno ukrepati proti sovražnemu in sovraštvenemu govoru. Borili se bomo proti sovražnemu govoru in za bolj strpno družbo,” je pojasnila.

Golob je sicer tudi zatrdil, da strateški svet ne bo brezzobi tiger, saj bodo v njem sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev. “Ne moremo se izogniti temu, da ko bo sklep sprejet, bi nekdo z ministrstva, ki je sodeloval pri delu sveta, zamižal na eno oko in rekel, to se me ne tiče,” je prepričan premier. Tako verjame, da bodo sprejeta priporočila oziroma sklepi pomembno vplivali tudi na bodoče zakonodajne predloge s tega področja.

"Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger in se mi zdi, da je zaveza vseh nas, ki noter sedimo, da bomo delali konkretne stvari in konkretne rezultate," je še dejala Kovač.

Kot je pred dnevi pojasnil Golob, strateški svet sestavljajo tri skupine: predstavniki ministrstev, nekateri posamezniki na premierjevo osebno povabilo, ter predstavniki nevladnih organizacij, med katerimi sta tudi penolog Dragan Petrovec in Nika Kovač. “Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina,” je pred dnevi ocenil Golob.


Najbolj brano