Vse stranke pravijo, da so zmagale

Rezultate nedeljskih lokalnih volitev si stranke interpretirajo po svoje. Vsaka namreč izpostavlja število bodisi županov bodisi svetnikov, izvoljenih z njihovo podporo, oziroma tisti del izidov, kjer so dosegle cilj, ki ga štejejo kot uspeh. Prva je volilno zmago razglasila SDS, a so tudi druge stranke izpostavljale nekatere izide, kjer so boljše.

V prvem krogu lokalnih volitev so največji uspeh dosegle lokalne 
liste, ki sicer ne sodelujejo na parlamentarnih volitvah. Foto: Leo Caharija
V prvem krogu lokalnih volitev so največji uspeh dosegle lokalne liste, ki sicer ne sodelujejo na parlamentarnih volitvah. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob je bil z izidom lokalnih volitev zadovoljen. Posebno ponosen je bil, da se je Gibanju Svoboda uspelo uveljaviti tudi na lokalni ravni z “zavidljivim številom mest svetnikov in svetnic”, še posebej v mestnih občinah, kar je bil njihov cilj, ki so ga v veliki meri dosegli, je dejal. Po podatkih ministrstva za javno upravo je Svoboda dobila enega župana in 402 svetniški mesti.

SDS se je prva potrkala po prsih

Predsednik SDS Janez Janša je že v nedeljo dejal, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti, kjer je bilo izvoljenih 52 županov. Po podatkih ministrstva za javno upravo je SDS dobila 11 županov in 494 mestnih oz. občinskih svetnikov, kar je največ. Je pa zaradi slabega volilnega izida z mesta predsednika ljubljanskega odbora SDS odstopil Anže Logar.

“NSi je edina med etabliranimi političnimi strankami, ki je na lokalnih volitvah povečala tako število izvoljenih županov in županj kot število izvoljenih svetnic in svetnikov,” je poudaril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. V primerjavi z volitvami leta 2018, kjer so dobili 12 županov, jih imajo letos 16. V to štejejo tudi župane, ki so kandidirali na svoji listi, a so člani NSi. Po podatkih ministrstva za javno upravo je sicer NSi dobila 11 županov in 193 mestnih svetnikov. V SLS menijo, da so relativna zmagovalka lokalnih volitev po številu županov, ki so jih po predlagateljstvu oz. sopredlagateljstvu dobili v 16 občinah. “Če k rezultatu prištejemo še 14 neodvisnih kandidatov, ki jim je stranka izrazila podporo ter so bili izvoljeni v prvem krogu, lahko ugotovimo, da je SLS na ravni županov največja stranka v Sloveniji,” so zaključili. Po podatkih ministrstva za javno upravo je SLS dobila 13 županov, kar je največ in 168 mestnih oz. občinskih svetnikov.

Levica je edina, ki je priznala poraz

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da je zadovoljna z izidi prvega kroga lokalnih volitev. Kandidati Socialnih demokratov so osvojili deset županskih mest, še najmanj šest pa se jih je uvrstilo v drugi krog. Po podatkih ministrstva za javno upravo je SD dobila še 270 svetniških mest.

Koordinator Levice Luka Mesec je izid stranke na lokalnih volitvah ocenil kot slab. Kljub temu, da v stranki niso imeli velikih pričakovanj, bodo sledile razprave, kako ta problem nasloviti, je dejal. Pozitivno jih je presenetil rezultat Nataše Sukič v Ljubljani in Matije Kovača v Celju, ki se je v drugi krog uvrstil skupaj z dolgoletnih celjskim županom Bojanom Šrotom. Levica je po podatkih ministrstva za javno upravo dobila le 22 svetniških mest.

V 47 občinah bo o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.


Najbolj brano