Vsaj enega osumljenega iz preiskav Štajerske varde želijo privesti k preiskovalnemu sodniku

Po današnjih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, sta dve osebi še vedno v pridržanju, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Kot je dejal, bodo storili vse, da vsaj enega od osumljenih privedejo k preiskovalnemu sodniku. Šlo naj bi za prvoosumljenega Andreja Šiška.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je na današnji novinarski konferenci tudi pojasnil, da so osumljene tri osebe. Prvoosumljeni je iz Maribora, zanj so kriminalisti ugotovili, da je obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač.

Po njegovih besedah je iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Drug osumljeni pa je pri zborovanju sodeloval na način, da je novačil k udeležbi zborovanja. Ni še znano, ali so bile vse osebe tam prostovoljno, ali so bile morda zavedene glede namena srečanja, saj namen zborovanja naj ne bi bil znan do začetka dogodka. So pa udeleženci dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

S preiskovanjem samega kraja dogodka pa so kriminalisti že ugotovili, da je tam potekal le t. i. postroj, ne pa tudi urjenje ali usposabljanje.

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja. "Do sedaj nismo ugotovili, da bi bili prisotni aktivni policisti ali aktivni vojaki," je dejal in dodal, da glede tega vseeno poteka notranja preiskava na policiji.


Najbolj brano