Vlada več kot podvojila pomoč gospodarstvu zaradi cen energentov

Vlada bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana več kot podvojila pomoč gospodarstvu. "To v praksi pomeni, da nova številka pomoči ni več 40 milijonov evrov, ampak 86 milijonov evrov," je dejal. Dokapitalizirali so tudi podjetniški sklad, da bo lahko zagotavljal likvidna posojila.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Vlada je dvignila tudi odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov, in sicer s 30 na 50 odstotkov. "Prav tako se je odločila, da v shemo pomoči vključi sektor kmetijstva in ribištva ter tiste zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost," je v izjavi za javnost po seji vlade sporočil državni sekretar.

Na drugi strani je vlada iz zbirke prejemnikov izključila celotni finančni sektor.

Slovenski podjetniški sklad je vlada dokapitalizirala s šestimi milijoni evrov, "z namenom, da da ta sklad slovenskemu gospodarstvu likvidnostna posojila, v kolikor jih podjetja potrebujejo", je utemeljil odločitev.

Židan se je na novinarski konferenci opravičil Ekonomsko-socialnemu svetu, ker jim predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina pošiljajo naknadno. Kot je pojasnil, jim namreč takšna časovnica omogoča, da bodo lahko izplačila gospodarstvu pravočasna.

Ekonomsko-socialni svet bo sicer predlog vladne novele obravnaval na petkovi seji.


Najbolj brano