Vlada v omejitev zbiranja in večji nadzor karanten

Vlada bo na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Izjeme bodo prireditve z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Pri nadzoru nad izvajanjem karantenskih odločb pa bi lahko pomagala tudi policija.

O tem, kaj omejitev pomeni za organizacijo porok, je Jelko Kacin 
dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno 
izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal 
omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih 
skupin.  Foto: osebni arhiv
O tem, kaj omejitev pomeni za organizacijo porok, je Jelko Kacin dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin.  Foto: osebni arhiv

LJUBLJANA > Kot je Kacin pojasnil na današnji novinarski konferenci, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez fizične distance. Zato se je vlada odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, in to s 500 na 50.

Prireditve do 500 ljudi s soglasjem NIJZ

Bodo pa ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdano soglasje. Po Kacinovih besedah gre za prireditve, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo redarsko službo in podobno.

Na vprašanja o druženjih je bil sicer zadržan, dejal pa je, da "analiza starosti okuženih jasno pove, kje so se družili. Mladi so se družili na zasebnih zabavah, na katerih so bili udeleženi tudi nekateri gostje iz tujine".

Kaj omejitev pomeni za organizacijo porok?

O tem, kaj omejitev pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin. "Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin," je ob tem dejal.

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Ta je absolutno nezadostna," je ocenil. Kritičen je do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je označil za nedopustno. "Morda bo kakšen minister zelo nesrečen, ampak jaz bom še enkrat povedal. Nedopustno majhno število nadzorov je bilo izvršeno s strani inšpektorata," je bil kritičen.

Kacin: V tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust

Kot je dejal, v tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust, saj da so prioritete nekje drugje. "Zdaj je treba kontrolirati, kdo se drži karantenske odločbe, ker bomo sicer v avgustu imeli zapolnjene bolnišnice," je opozoril.

Izpostavil je, da je tudi strokovna posvetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje "posebej odločno opozorila", da je treba povečati število nadzorov. Kacin ob tem upa, da je minister za zdravje Tomaž Gantar poziv skupine na nedeljski seji slišal, razumel in ga bo tudi upošteval.

Ob tem je še dodal, da je ministrstvo za notranje zadeve zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tako se sedaj po Kacinovem mnenju ne more zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, ko ne bi imel podpore policije. Za tako podporo policije inšpektorjem dodatna zakonska podlaga ni potrebna.

Pri testiranjih so v zadnjem času nastale tudi čakalne vrste. "Zagotovljeno je bilo, da bodo poskušali delo organizirat na tak način, da zastojev ne bo. Tudi to je razlog, da moramo preprečit širjenje okužb," je še dejal Kacin.


Najbolj brano