Vlada potrdila poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

Vlada je na današnji seji potrdila besedilo predloga poroštvenega zakona za projekta drugi tir in tretja razvojna os. S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo projektov najeli družbi Dars in 2TDK, bistveno nižje, so na družbenem omrežju twitter zapisali na vladi.

 S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo 
projektov najeli družbi Dars in 2TDK, bistveno nižje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo projektov najeli družbi Dars in 2TDK, bistveno nižje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Ob potrditvi zakona je vlada še zapisala, da drugi tir med Divačo in Koprom in tretja razvojna os ostajata prioriteti vlade.

Ministrstvo za infrastrukturo je za projekt drugi tir Divača-Koper na podlagi sprejetega investicijskega programa predlagalo državno poroštvo v višini 417 milijonov evrov, za 3. razvojno os pa poroštvo do višine 714 milijonov evrov, so poleti, ko so predlog zakona poslali v medresorsko usklajevanje, v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Ocenjeno poroštvo za 3. razvojno os po navedbah ministrstva na podlagi investicijskih programov za odseka Novo mesto-Osredek in Velenje-Slovenj Gradec, na podlagi predinvesticijske zasnove za odsek Osredek-Maline ter na podlagi analize stroškov in koristi za odsek Šentrupert-Velenje predstavlja do 50 odstotkov ocenjene vrednosti investicije.

S poroštvom države bo zadolževanje Darsa ugodnejše in bo projekt tretje razvojne osi zanje cenejši, kar pomeni, da se s tem dosega večjo učinkovitost pri porabi denarja, ki ga Dars zbere od uporabnikov cestninskih cest. Enako velja tudi za 2TDK in ekonomičnost izvedbe projekta Divača-Koper, so tedaj izpostavili na ministrstvu.


Najbolj brano