Vlada odgovorila na Jelinčičeva predloga

Vlada je danes na seji sprejela odgovor na predlog poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, naj se uvede nov državni praznik z nazivom Dan zedinjene Slovenije. Spomnila je, da čas prelomnih dogodkov po prvi svetovni vojni od leta 2005 zaznamujemo že z dvema praznikoma. Ob tem pa ni želela oceniti zgodovinske utemeljenosti Jelinčičevega predloga.

Vlada je danes na seji sprejela odgovor na predlog poslanca SNS 
Zmaga Jelinčiča Plemenitega, naj se uvede nov državni praznik z 
nazivom Dan zedinjene Slovenije. Foto: Tamino Petelinsek
Vlada je danes na seji sprejela odgovor na predlog poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, naj se uvede nov državni praznik z nazivom Dan zedinjene Slovenije. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Z vidika delovnopravne zakonodaje ter z vidika obveznosti delodajalcev in primerljivosti ureditve z drugimi državami članicami EU povečevanje števila prazničnih dni, ki bi bili istočasno tudi dela prosti dnevi, po mnenju vlade ne bi bilo sprejemljivo. Opredeljevanju dodatnega prazničnega dne, ki ne bi bil dela prost dan, pa vlada načeloma ne nasprotuje, "saj to ne bi povzročilo dodatnega izpada delovnih ur in povečanja obveznosti za delodajalce, ob čemer pa se ne spuščamo v oceno zgodovinske utemeljenosti predloga".

Slovenija v zadnjem dobrem desetletju uzakonila pet dodatnih praznikov

Ministrstvo za kulturo je sicer že decembra ocenilo, da uvedba novega državnega praznika Dan zedinjene Slovenije, ki bi ga po Jelinčičevem predlogu zaznamovali 29. novembra, ne bi prinesla dodatne kakovosti. Ob tem je spomnilo, da je Slovenija v zadnjem dobrem desetletju uzakonila pet dodatnih praznikov - dan Primoža Trubarja, praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, praznik vrnitve Primorske k matični domovini, dan suverenosti in dan Rudolfa Maistra.

Slovenija ima tako po mnenju ministrstva v tem trenutku že dovolj državnih praznikov. V zvezi z Jelinčičevim pojasnilom, da predlagani praznik temelji na dejanskem dogodku iz 1. decembra 1918, je ministrstvo podobno kot vlada opozorilo, da čas prelomnih dogodkov po prvi svetovni vojni od leta 2005 že zaznamujemo z dvema praznikoma - 23. oktobrom, dnevom Rudolfa Maistra, ko se spominjamo njegove akcije leta 1918, in 17. avgustom, praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Kaj pa o legalizaciji prostitucije?

Vlada pa je na današnji seji sprejela tudi odgovor v zvezi z Jelinčičevim predlogom za legalizacijo prostitucije. Pred sprejetjem morebitnih zakonodajnih rešitev na tem področju je po njenem mnenju treba opraviti poglobljeno razpravo s strokovno in drugo zainteresirano javnostjo ter predstavniki spolnih delavcev in delavk.

"Prepričanje, da je prostitucija dejavnost oziroma poklic kot vsak drugi in da je v osnovi svobodna izbira posameznice oziroma posameznika, ne upošteva kompleksnosti njihove situacije. Prostitucija namreč praviloma ni svobodna izbira, ampak izbira v stiski, ekonomski, socialni, osebni, pogosto povezana z izkoriščanjem in nasiljem," je zapisala vlada.

Po njenem mnenju se spolni delavci za to dejavnost odločajo predvsem zaradi razlogov, kot so dolgotrajna revščina, brezizhodni socialni položaj, pogosto se soočajo tudi z nasiljem v družini, zelo pogosto so bile v otroštvu žrtve spolnih zlorab: "Zato ni pričakovati, da bi se problem rešil z regulacijo oziroma legalizacijo, temveč je rešitev v dobro delujočem sistemu organov nadzora in pregona ter predvsem v preventivi, v sistematičnem odpravljanju vzrokov, ki vplivajo na odločitev za prostitucijo."


Najbolj brano