Vizjak: Zakon za odpravo ovir pri investicijah ne posega v zakone s področja varstva okolja

Predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij, katerega besedilo je v sredo določila vlada, ne posega v zakone s področja varstva okolja, je danes zagotovil minister za okolje Andrej Vizjak. Med pomembne investicije med drugim sodijo pomembne prometnice in železniške proge, pa tudi HE Mokrice in HE na srednji Savi.

Minister Andrej Vizjak Foto: Sta
Minister Andrej Vizjak Foto: Sta

LJUBLJANA > Po podatkih statističnega urada je gradbeništvo že marca zabeležilo hud padec aktivnosti, ki se je nadaljeval tudi aprila. Marca je bil med največjimi v EU, je na današnji vladni novinarski konferenci spomnil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Poudaril je, da gre za sektor z velikimi multiplikativnimi učinki na gospodarstvo.

Vlada je tudi zato v sredo določila besedilo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. Na podlagi zakona bo določen seznam investicij, ki bodo imele prednostno obravnavo pri pristojnih organih. Predvidoma bo šlo za skupno 500 milijonov evrov investicij.

Vizjak: Ne gre za poenostavitev odločevalskih postopkov

Zakon velja do konca prihodnjega leta. Ambicija vlade namreč je, da rešitve pretopi v sistemsko zakonodajo, je poudaril Vizjak. Ker pa se z ukrepi mudi, je treba interventne rešitve omogočiti še pred sprejetjem sistemske zakonodaje. V ta namen so tudi podaljšali ukrepe za učinkovito gradnjo iz tretjega protikoronskega paketa, s tem zakonom pa odpravljajo dodatne ovire, je pojasnil.

Poudaril je, da ne gre za poenostavitev odločevalskih postopkov ali vodenje drugačnih postopkov, temveč le za koordinirano in učinkovito delovanje in koordinacijo sočasnosti posameznih postopkov, povezanih z isto investicijo. Izogniti se želijo pridobivanju istega mnenja, pojasnila ali dokumentacije večkrat zapored.

“Kratki roki tako ne bodo na račun vsebine. S tem zakonom se na noben način ne posega v zakone s področja varstva okolja. Vse strokovne in tehnične norme ostajajo iste - gre le za usklajeno delovanje državnih organov, da lahko investitor do dovoljenja pride v najkrajšem možnem času,” je poudaril.

Seznam investicij že oblikujejo

Seznam investicij se po njegovih besedah že oblikuje. Na njem so med drugim vse pomembne prometnice in železniške povezave. Med slednjimi je naštel drugi tir Koper-Divača, železniško vozlišče Pragersko in gorenjsko progo.

Nanj so uvrstili tudi pomembne energetske objekte, med drugim Hidroelektrarno (HE) Mokrice, za katero ocenjujejo, da jo je mogoče začeti graditi še letos. Med dolgoročnimi projekti so tudi hidroelektrane na srednji Savi, ki bodo sodile v tretjo prioriteto.

Uvrstitev na seznam si po Vizjakovih besedah zasluži tudi javni del ljubljanskega projekta Emonika. Ta se po poročanju časnika Finance spet zaganja. Vlada naj bi namreč v kratkem uradno razdrla akt o javno-zasebnem partnerstvu pri dogradnji ljubljanske potniške postaje iz leta 2007, ki ga je država skupaj s Slovenskimi železnicami sklenila z madžarsko investicijsko skupino Trigranit.

Zemljišče, na katerem je predvidena gradnja poslovne stolpnice in nakupovalnega središča, je od lani v lasti nepremičninske družbe Mendota Invest, katere ustanovitelj je lastniško povezan z madžarsko banko OTP. Infrastrukturno ministrstvo naj bi pogodbo z družbo Mendota Invest podpisalo v kratkem, dela pa bi lahko stekla prihodnje leto, je danes poročal časnik.

Med pomembnimi investicijami tudi NUK 2

Med pomembne investicije je vlada med drugim uvrstila tudi NUK 2 in nekatere druge izobraževalne institucije. Seznam bo predvidoma končan v prvem tednu junija. Zelo pomembno je, da so investicije tudi izvedljive, da jih je mogoče začeti v čim krajšem času, je poudaril Vizjak. Kot pomemben dejavnik je pri tem izpostavil zaprtje finančnih konstrukcij za investicije, pri čemer je poudaril, da nekatere niso odvisne od javnih sredstev.

“Ključno je, da takoj po sprejetju zakona v državnem zboru začnemo z iskanjem optimalnih rešitev, da se postopki zaključijo v najkrajšem možnem času in da investicije ugledajo luč sveta takoj. Na ta način bodo stroji začeli brneti že poleti, s čimer bomo zagotavljali tudi gospodarsko aktivnost, delovna mesta in prilive v državni proračun,” je še poudaril.


Najbolj brano