Veselinovič: Odstopam, saj pri teptanju novinarske avtonomije ne bom sodeloval

Direktor STA Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni. Tako je Nadzorni svet STA obvestil, da odstopa s funkcije direktorja STA. "Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval," je zapisal Veselinovič.

 Pogovori med Bojanom Veselinovičem (levo) in direktorjem 
vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo (desno) so 
stekli po sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju. Foto: STA
Pogovori med Bojanom Veselinovičem (levo) in direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo (desno) so stekli po sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju. Foto: STA

LJUBLJANA > "Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan," je Bojan Veselinovič zapisal v izjavi za javnost.

Predsednik republike Borut Pahor si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA. "Slovenska tiskovna agencija je pomembna medijska institucija, opravlja edinstveno poslanstvo agencije in menim, da mora tudi ta okoliščina dodatno vplivati na odločevalce, da strnejo vsa svoja znanja in politično voljo, da to čim prej uredijo," je dejal. Pahor je dogajanje glede STA komentiral ob robu obiska v Mariboru. Po njegovih informacijah so bila pogajanja iskrena in so se "premaknila zelo blizu srečnega konca". "Kaj je pripeljalo do tega, da ni prišlo do konca, bomo videli," je dejal. Ob tem je poudaril, da ne bi rad, da bi kdo prišel do zaključka, da zaradi neuspešnih pogovorov med Veselinovičem in Urbanijo dialog ni primeren način za razreševanje vprašanj. "Ko je dialog izčrpan, se moramo vrniti k njemu. Boste videli, v tej krizi ni druge poti," je prepričan predsednik republike.

Ob tem je spomnil na zakonsko določeno dolžnost države, da mora mesečno plačevati javno službo STA, ki jo je ugotovilo vrhovno sodišče. "To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami," je zapisal Veselinovič in ocenil, da sta rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, "očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade".

Veselinovič je direktor STA postal leta 2009, aktualni mandat pa bi mu potekel konec leta, zato so v začetku meseca že objavili tudi razpis za novega direktorja, ki se izteče v petek.

Izpostavil je, da je vlada sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA in na skupščini STA še sklepe, s katerimi je odložila začetek celovitega financiranja STA.

Maja letos smo objavili portret Bojana Veselinoviča. Preberete ga lahko na naslednji povezavi: Mož, ki je iz Janše izvlekel tisto najslabše doslej

Dodatno pa uredba "postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona," je nanizal.

Pogodba, ki jo je predlagala vladna stran, pa bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih, veljala pa bi celo za čas pred uveljavitvijo uredbe.

V Evropski komisiji so ob današnjem odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča obžalovali poslabševanje položaja in izrazili zaskrbljenost, slovensko vlado pa so znova pozvali k odločnemu ukrepanju za zagotovitev neodvisnosti in ustreznega financiranja agencije. "Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA," je poudaril govorec komisije Christian Wigand. Ob tem je spomnil, da je podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova minuli teden slovenskemu ministru za kulturo poslala pismo, v katerem je izpostavila resnost položaja in oblasti spomnila na dolžnost financiranja javne službe agencije, ki jo je nedavno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče. "Obžalujemo in z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše poslabševanje položaja ter pozivamo slovenske oblasti, slovensko vlado, k odločnemu ukrepanju s ciljem, da se trenutni trend ustavi in obrne," je še izpostavil Wigand.

Veselinovič ob tem poudarja, da je rešitev na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti.

"Verjamem, da bodo z mojim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. V osnovi je pri sporu vlade z STA ves čas šlo za njen odnos do neodvisnosti medijev in za poskus podrejanja agencije," je ocenil. Prepričan je, da bo STA, če bo vztrajala pri svojih zahtevah, nedvomno uspela na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg.

V izjavi je poudaril še kakovost in ugled agencije ter podporo državljank in državljanov, ki so jo ti dokazali z donacijami v okviru letošnje kampanje Za obSTAnek. To podporo šteje tudi kot izraz širše družbene zahteve po spoštovanju vladavine prava in svobode medijev.

Vlada za javno službo, ki jo je STA opravila letos, sicer še ni namenila denarja. Sprva je plačilo pogojevala z določeno dokumentacijo, pozneje pa med drugim s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe. Ker denar iz naslova državnega nadomestila za javno službo pomeni približno polovico vseh letnih prihodkov, se je STA po iskanju rešitev s prodajo nekaj terjatev in donacijski kampanji znašla v resnih finančnih težavah in tako rekoč tik pred stečajem. Pogovori med Veselinovičem in direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so stekli po sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju.


Najbolj brano