Včeraj v Sloveniji potrjenih 16 okužb, dve na Primorskem

V Sloveniji so v četrtek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1274 oseb in potrdili 16 pozitivnih primerov, dva na Primorskem. Hospitaliziranih je deset bolnikov s covidom-19, torej en več kot v sredo. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl. Trenutno je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 136 okužb.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

SLOVENIJA > Dve novi okužbi so potrdili tudi na Primorskem, eno v Kopru in eno v Ajdovščini. Tri nove okužbe so potrdili v Ljubljani, dve v Dravogradu, po eno pa še v Moravčah, na Ptuju, v Cerknici, v Črešnovcih, Domžalah ter v občinah Hoče-Slivnica, Krško, Starše in Trbovlje.

Med 16 na novo potrjenimi okuženimi jih je pet v starostni skupini 15-24 let, šest v starostni skupini 25-34 let, trije v starostni skupini 35-44 let, po en pa v starostnih skupinah 45-54 let in 55-64 let.

Doslej so v Sloveniji opravili 104.201 test na covid-19, skupno potrjenih pa je 1649 okužb.

Drugače kot v začetku epidemije je v Sloveniji trenutno bistveno več okuženih med moškimi, je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager.

V Sloveniji trenutno sledimo enajstim skupkom okužb, ki so večinoma vzniknili z vnosi iz tujine. Eden od skupkov se je pojavil v večjem trgovskem podjetju, vir okužbe pa predstavljajo tudi gostinski lokali, je opozorila Čakš Jagrova. Iz teh skupkov še vedno prihajajo nove okužbe, je opozorila.

Junija je bilo 59 primerov okužb v Sloveniji povezanih z vnosi iz tujine, 22 z lokalnimi prenosi, pri osmih primerih pa vira okužbe epidemiologi niso mogli določiti. Največ okužb je bilo vnesenih z Balkana, pa tudi iz Kazahstana in Rusije.

Čakš Jagrova je prebivalce pozvala, naj ob epidemiološkem poizvedovanju navedejo verodostojne in pravilne podatke. Na podlagi teh epidemiologi po njenih besedah ocenijo tveganje in na osnovi strokovnih smernic pripravijo predloge ukrepov. "Epidemiološka anketa je naše glavno orodje, da zamejimo širjenje okužbe," je poudarila.

Dodala je, da je epidemiološka služba krepko obremenjena. "Če se število novih primerov dnevno izrazito viša, se strategija epidemiološkega dela spremeni iz faze zadrževanja okužbe v fazo blaženja," je pojasnila. V tem primeru bi bile najvišje na lestvici prioritet epidemiologov ranljive populacije, kot so na primer oskrbovanci v domovih za starejše.

Dotaknila se je tudi epidemiološke situacije na Hrvaškem, ki jo je opisala kot "precej burno". Soočajo se z obsežnima izbruhoma na območju Zagreba in Slavonije. Po ocenah hrvaških epidemiologov so vzrok za velik del izbruhov druženja, kot so poroke in druge zabave, na katerih ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov.


Najbolj brano