V četrtek 26,03 odstotka pozitivnih testov, v Postojni 44 novih okužb

V Sloveniji so včeraj opravili 6853 testiranj, potrdili so 1784 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 26,03 odstotka. V bolnišnicah je bilo 1284 covidnih bolnikov, 197 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. 86 oseb so odpustili iz bolnišnic. Včeraj je bolnišnicah umrlo 42 bolnikov s coividom-19, v domovih starejših občanov 19, skupaj 61, kar je največ doslej v enem dnevu.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA >

Med občinami, ki izstopajo po številu na novo potrjenih okužb, so tudi nekatere primorske. V Kopru so včeraj potrdili 40 okužb, v Novi Gorici 27, v Postojni pa 44, je na novinarski konferenci nanizal vladni govorec Jelko Kacin.

Spomnil je, da je prva sproščanja ukrepov pričakovati, ko bo sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 1200. To se še ni zgodilo, zato omejitveni ukrepi še veljajo, je dejal.

Vedno več ozdravelih stanovalcev domov za starejše

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je dejal, da se veča število ozdravelih stanovalcev domov za starejše občane (DSO). Že približno 3000 se jih je vrnilo iz sivih v bele cone, samo včeraj 207. Včeraj je bilo na novo okuženih 199 stanovalcev in 89 zaposlenih DSO.

Uršič je zagotovil, da ministrstvo z DSO ohranja redne dnevne stike, poleg tega imajo tedenske videokonference, na katerih sodelujejo še zdravstveni in drugi strokovnjaki. “Včeraj smo na videokonferenci govorili o zagotavljanju varnih obiskov, še posebej v decembru, mesecu praznovanj in družin,” je povedal.

Po njegovih besedah je strokovna skupina priporočila obiske ena na ena z zaščitno opremo. Omogočili bodo tudi obiske v rdečih conah, kjer so okuženi stanovalci, kar velja tudi za rdeče cone na zunanjih lokacijah. “Vse, kar delamo v DSO, delamo v dogovoru z zdravstveno stroko,” je zatrdil Uršič.

Dotaknil se je tudi cepljenja, pri čemer je napovedal, da bodo zaposleni in stanovalci v DSO prva skupina, poleg zdravstvenih delavcev, ki bo cepljena. Prijave v DSO so že v teku. Hitre teste pa že izvajajo, denar zanje bo zagotovljen iz državnega proračuna.

Uršič je še povedal, da je veleposlaništvo ZDA doniralo aparate za dezinfekcijo DSO, ki bodo pripomogli k zajezitvi širjenja okužb.


Najbolj brano