Vstop v Slovenijo iz držav z rdečega seznama le s predložitvijo negativnega testa, sicer karantena

Včeraj so v Sloveniji ob 909 testiranjih potrdili 39 novih okužb z novim koronavirusom. Vstop v Slovenijo iz držav z rdečega seznama bo možen s predložitvijo negativnega testa na covid-19, ki je bil izveden v laboratorijih znotraj EU, sicer bo odrejena karantena, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na rdeči seznam bodo od jutri  uvrščeni nekateri deli držav članic 
EU, tudi Madžarske, Avstrije in Hrvaške, Italija   se bo uvrstila na 
oranžni seznam, Poljska in Srbija pa na zelenega, je na novinarski 
konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Foto: Sta
Na rdeči seznam bodo od jutri uvrščeni nekateri deli držav članic EU, tudi Madžarske, Avstrije in Hrvaške, Italija se bo uvrstila na oranžni seznam, Poljska in Srbija pa na zelenega, je na novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Foto: Sta

SLOVENIJA > Hospitaliziranih je 79 oseb, v intenzivni enoti je 16 oseb, 11 na respiratorju. Dve osebi sta umrli. Iz bolnišnice so odpustili devet oseb, 10 pa so jih sprejeli, piše na sledilniku covid-19.

Devet okužb so potrdili v Ljubljani, po dve v Kranju, Celju in Zagorju ob Savi, po eno pa v Mariboru, Slovenskih Konjicah, Slovenski Bistrici, Šenturju, Ravnah na Koroškem, Ptuju, Brezovici, Dravogradu, Lendavi, Novem mestu, Vrhniki, Mežici, Dornavi, Murski Soboti, Lovrencu na Pohorju, Staršah, Dolu pri Ljubljani, Trebnjem, Beltincih, Tišini, Radencih, Sodražici in Črešnovcih.

V izogib karanteni negativen test, izveden znotraj EU

Vstop v Slovenijo iz držav z rdečega seznama bo možen s predložitvijo negativnega testa na covid-19, ki je bil izveden v laboratorijih znotraj EU, sicer bo odrejena 10-dnevna karantena, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko vstopijo brez omejitev in karantene. To velja tudi za osebe, ki so v tej državi prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred prihodom v Slovenijo in lahko to dokažejo z ustreznimi dokazili.

Med ključnimi spremembami vladnega odloka glede prehajanja slovenske meje je možnost vstopa v državo brez odrejene karantene. Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z “oranžnih območij” in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen, če predložijo negativni test na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, je poudaril Hojs. V prihodnje bodo morda na seznam pristojnih laboratorijev ponovno vključili tiste iz tretjih držav. Trenutno imajo namreč težave z Bosno in Hercegovino, saj da tam obstaja sivi ali črni trg, na katerem je mogoče dobiti lažni negativni izvid.

“Uvajamo tudi možnost, da oseba, kateri je bila na meji odrejena karantena, v času izvajanja karantene opravi test in v primeru negativnega testa se mu karantenska doba prekine,” je pojasnil. Epidemiološko odrejene karantene zaradi rizičnega stika z negativno osebo z negativnim izvidom testa na okužbo s koronavirusa pa za zdaj še ni mogoče prekiniti, čeprav se po Hojsovih napovedih obetajo spremembe tudi na tem področju.

Dvignili mejne vrednosti

Slovenija sledi priporočilom evropske komisije glede odpiranja in zapiranja meja, da se ne bi ponovile razmere, kot so bile marca in aprila, ko je vsaka država po svoje zapirala ali dovoljevala tranzit. Slovenija je povzela nemške uvrstitve razdelitve na barvne liste. Na rdeči seznam bodo od jutri uvrščeni nekateri deli držav članic EU, tudi Madžarske, Avstrije in Hrvaške, Italija se bo uvrstila na oranžni seznam, Poljska in Srbija pa na zelenega. Na zelenem seznamu so izmed držav članic EU oziroma schengenskega območja Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva in Poljska, od tretjih držav pa Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Evropska komisija je tudi precej dvignila mejne vrednosti potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh za razvrščanje držav: za zelene države do 25, za oranžne med 25 in 50 in za kritične nad 50 potrjenih okužb.

Več novih okužb v bolnišnicah in domovih za starejše

V Sloveniji se virus še vedno najbolj širi v domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah in tudi delovnih organizacijah, je danes navedel vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Nove primere okužb so med zaposlenimi zabeležili v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Več novih okužb so potrdili tudi v domovih za starejše, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Kacin. Tako so čez vikend tri nove okužbe zabeležili v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je skupno okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih. V Domu Danice Vogrinc Maribor imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pa je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov je stanje nespremenjeno, okuženih ostaja sedem stanovalcev in štirje zaposleni, trije okuženi stanovalci se zdravijo bolnišnici.

Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih. V domu starejših občanov v ljubljanski Šiški so zaznali okužbo pri stanovalki, zaposleni in študentki, okužbe med seboj niso povezane. Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih, vsi brisi so negativni, je še naštel Kacin.

Okužbo so potrdili tudi v enoti Muretinci Doma starejših občanov Ptuj in v domu starejših SeneCura Radenci. V omenjenem domu je karantena preventivno odrejena sedmim zaposlenim. Dve okužbi so potrdili tudi pri zaposlenih v Domu počitka Mengeš.

“Glede na to, da se število prehladnih obolenj tako kot vsako leto v tem času že povečuje, bodo podatki, ki jih bomo imeli v prihodnjih dneh, ključni za podajanje ugotovitev vzorcev širjenja virusa v Sloveniji,” je ocenil Kacin.

Po njegovih navedbah je pripravljen načrt “znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet; v ta namen je bila opravljena tudi reorganizacija Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana”. Na podoben način bi se lahko po mnenju Kacina organizirale tudi druge bolnišnice, a hkrati je opozoril, da to prinaša negativne posledice za redne dejavnosti bolnišnic in zdravstvenih domov.

Potrdil je, da gredo razmišljanja tudi v smer, da bi se za bolnišnice uporabilo objekte, ki se jih doslej ni uporabljalo v ta namen, kot primer je navedel telovadnice, bi se tam organizirala večja bolnišnica. “To je vsekakor boljša možnost, kot pa da imamo kup majhnih oddelkov po različnih bolnišnicah,” je ocenil. Pojasnil je še, da je razprava o namestitvi v kontejnerje v zimskem času presežena in da je bolje uporabiti novejšo telovadnico.

Na vprašanje, kako bo organiziran inšpekcijski nadzor nad zasebnimi druženji, pa je odgovoril, da je za natančen odgovor prezgodaj, saj je najprej treba zagotoviti zakonsko podlago.


Najbolj brano