Včeraj potrdili 1767 okužb

V Sloveniji so v sredo opravili 11.494 PCR in hitrih testov ter potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,1 odstotka, hitrih testov pa šest odstotkov. Hospitaliziranih je bilo 1266 covidnih bolnikov, 199 jih je potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 80 oseb, 23 jih je umrlo.

 Foto: Miha Koron
Foto: Miha Koron

SLOVENIJA > Po podatkih vlade so v sredo opravili 5637 PCR testov in z njimi potrdili 1415 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 25,1 odstotka. V sredo so opravili tudi 5857 hitrih testov in z njimi odkrili 352 okužb. Pozitivnih je bilo torej šest odstotkov hitrih testov.

V sredo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 22 bolnikov več kot dan prej, vendar sedem manj na oddelku intenzivne terapije. V sredo je umrlo tudi pet oseb več kot v torek. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je skupno umrlo 3070 oseb, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom.

V Kopru so včeraj potrdili 38 novih okužb, v Novi Gorici 33, v Postojni, Sežani in Idriji pa po 13. V Ajdovščini so potrdili deset novih okužb. V Tolminu, Izoli, Piranu in Ilirski Bistrici so potrdili po osem okužb. V Komnu so potrdili sedem novih okužb, v Kanalu, Divači in občini Renče-Vogrsko pa po pet. V Brdih, Cerknem in občini Šempeter-Vrtojba so potrdili po štiri okužbe. V Bovcu so potrdili dve okužbi, po eno pa v Vipavi, Kobaridu in občinah Miren-Kostanjevica ter Hrpelje-Kozina.

Reprodukcijsko število padlo malo pod ena

Sedemdnevno povprečje števila okuženih na ravni države trenutno znaša 1540, dan prej je znašalo 1668, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. “Še vedno smo precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje. Se pa povprečje vseeno opazno znižuje,” je dejal. Dodal je še, da je tudi reprodukcijsko število padlo malo pod ena.

Da bi prvi mejnik za sproščanje ukrepov dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo po Kacinovih besedah prav vsi dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati, kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. “To je še posebej pomembno ob prihajajočem vikendu, ki naj bi bil po napovedih vremenoslovcev zelo lep,” je poudaril. Zato vlada poziva vse, ki se bodo čez vikend odpravili na izlet v naravo, k doslednemu spoštovanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa.

Ko bodo na voljo večje količine cepiva, bomo v Sloveniji v enem dnevu cepili v petmestnem številu, je povedal Kacin.

Doslej novega seva v Sloveniji sicer še niso potrdili

Kacin je še opomnil, da so v neposredni bližini Slovenije že zaznali primere britanske različice novega koronavirusa, ki se širi veliko hitreje. “Zato na tem mestu še posebej poziv vsem, ki zaradi dela ali kakšnih drugih dovoljenih izjem prehajate mejo, da dosledno nosite masko, se ne družite z ostalimi in držite medsebojno razdaljo. Bodite pozorni na vsak simptom in ob testiranjih opozorite osebje, od kod ste prišli,” je poudaril.

Doslej novega seva v Sloveniji sicer še niso potrdili, a glede na to, da precejšnje število ljudi zaradi dela prehaja državno mejo, se po besedah Kacina lahko zgodi, da se bo novi sev pojavil tudi pri nas. “To bi lahko izrazito negativno vplivalo na našo epidemiološko sliko, česar pa si nihče ne želi,” je še dejal vladni govorec.

Zelo pogosta je nepravilna nošnja mask

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je dejal, da razmere v bolnišnicah niso rožnate. Septembra so uvedli aplikacijo za pregled posteljnih kapacitet v bolnicah. Oktober je bil zahteven, postopno so vzpostavili delujoči sistem. Dispečerski center v Mariboru sprejema klice in svetuje glede lokacij in premestitev pacientov s covidom-19. Glede na projekcije, ki jim jo je v začetku leta poslala vodja strokovne komisije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, bi v tretjem valu epidemije potrebovali 1.500 postelj za bolnike s covid-19.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na današnji tiskovni konferenci povedala, da so med 4. in 10. januarjem opravili 4176 nadzorov in izrekli 19 sankcij, 452 opozoril ter 104 upravnih ukrepov. Opravljali so nadzore v frizerskih salonih, avtopralnicah, poštah ... V enem od frizerskih salonov so denimo obravnavali osem strank hkrati, čeprav je bil salon le malo večji od 60 kvadratnih metrov. V nekaterih avtoservisih v pisarnah ni bilo pleksi stekla, kot je zahtevano. V nekaterih večstanovanjskih stavbah ni bilo razkužil pred dvigali v vsakem nadstropju.

V času praznikov in po njih so opazili tudi zbiranje pred gostinskimi lokali. Pri verskih aktivnostih v cerkvah niso zabeležili neskladij.

Inšpektorji so na ulicah opozorili nekaj posameznikov zaradi nedovoljenega zbiranja, zelo pogosta pa je nepravilna nošnja mask ali nezadostna distanca, denimo med čakanjem v vrsti.

Nadzori na cepilnih mestih

V času praznikov so opravljali tudi nadzore na smučiščih. Med drugim so izrekli globo dvema trenerjema smučanja. Smučišču na Krvavcu je bila 25. decembra izrečena prepoved obratovanja, dan kasneje pa pečatenje naprav.

Sedaj je prioriteta cepljenje, inšpektorji so opravili nadzor na 21 cepilnih mestih. “Nad ugotovitvami smo bili presenečeni,” je dejala Potza, ki pa zato, ker nadzori še potekajo, ni smela povedati kaj več.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da se izrečene globe s strani policije nanašajo na prehajanja meje, omejitev gibanja ali nošenje mask. Največ kršitev je bilo zabeleženih v soboto, 9. januarja, in sicer zaradi prehajanj statističnih regij.


Najbolj brano