Včeraj potrdili 1656 novih okužb, na Primorskem 127 - Od jutri v veljavi novi ukrepi - Kaj se zapira, kaj ostaja odprto?

Včeraj so v Sloveniji po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ob 6745 opravljenih testih potrdili 1656 novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov včeraj znašal 24,55 odstotka.

 Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

LJUBLJANA > Številke ostajajo zaskrbljujoče visoke, a so vendarle nekoliko nižje kot dan prej, ko je bilo pozitivnih 26,76 odstotka vseh opravljenih testov.

Hospitaliziranih je 394 okuženih, v intenzivni enoti jih je 67. 25 oseb so odpustili iz bolnišnic, dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin.

Med kraji, kjer so včeraj zabeležili visoko število novih okužb, izstopa tudi Koper, kjer je bilo včeraj pozitivnih 38 oseb.

V Domžalah so potrdili 89 okužb, v Škofji Loki 86, v Kranju 68, v Velenju 59.

Na Primorskem so včeraj potrdili 127 novih okužb. V Kopru so potrdili 38 okužb, v Ajdovščini 12, v Novi Gorici 10, v Bovcu 9. V Ilirski Bistrici in Izoli so potrdili po 8 novih primerov okužb, v Tolminu 7, v Piranu in občini Šempeter-Vrtojba po 4. V Idriji, Komnu, Sežani, občini Renče-Vogrsko in Ankaranu so potrdili po 3 okužbe, v Vipavi, občini Miren-Kostanjevica, Brda in Kanal po dve, po eno okužbo pa so potrdili v občinah Postojna, Pivka, Divača in Hrpelje-Kozina.

Kaj ostaja odprto, kaj se zapira?

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci navedel, katere dejavnosti se od jutri, ko stopa v veljavo nov odlok za zamejitev virusa, zapirajo. “Ker želimo ohraniti gospodarstvo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopno. S posluhom gospodarstva in zdravstva na drugi strani,” je poudaril.

Kot je navedel je začasno prepovedana prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, v gostinskih dejavnostih, kozmetičnih in frizerskih dejavnostih, v wellnessih, fitnesih kinematografih, avtopralnicah, kulturnih ustanovah in podobno.

“Izjema so prodajalne, ki pretežno prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi, servisne delavnice (denimo vulkanizerji, avtomehaniki), trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike . Dovoljen je tudi prevzem blaga in storitev med 6. in 21. uro ter prodaja na daljavo,” je navedel Počivalšek.

Storitve nastanitve lahko koristijo ljudje, ki potrebujejo nastanitev zaradi gospodarske dejavnosti ter tuji državljani, ki prihajajo v Slovenijo s poslovnim razlogom, ali pa so člani državniških delegacij, športni delavci … Koristijo jih lahko tudi osebe, ki so napotene na zdravljenje,, osebe, ki opravljajo zdravstveno storitev, športniki in strokovni športni delavci.

Nastanitveni obrati se lahko uporabijo tudi za osamitve oziroma karantene. Gostje, ki so že nastanjeni v nastanitvenem obratu, lahko storitev koristijo do njenega poteka.

Brez časovne omejitve lahko deluje tudi dostava in strežba v organizacijah, ki zagotavljajo hrano in pijačo za zaposlene in varovance, to so menze.

“Strokovno utemeljitev teh ukrepov bo vlada ocenjevala vsakih sedem dni,” je še napovedal Počivalšek.

Začasne razporeditve kadrov v DSO

Minister Janez Cigler Kralj je na današnji tiskovni konferenci povedal, da so razmere v domovih starejših občanov resne, so pa zaenkrat pod nadzorom. Domovi sodelujejo z občinami in civilno zaščito in imajo jasne protokole za ravnanje. Vsak dom ima organizirane rdeče cone, v kolikor je to mogoče, obvezna je tudi siva cona za uporabnike s sumom na okužbo, je povedal minister. Ustreznost prostorov vedno pregleda strokovna skupina.

Covid-19 je do zadnje mere razgalil kadrovsko podhranjenost v domovih starejših občanov, ugotavlja minister. V četrtem protikoronskem paketu so zaradi tega zagotovili 26 milijonov za dodatne kadre, v petem paketu pa bodo dodatno kadrovsko okrepitev zagotovili z možnostjo začasne razporeditve. Vsi ti začasno razporejeni bodo upravičeni do dodatka, je povedal minister. Cene oskrbnin v domovih se ne spreminjajo, je še dodal.

Podaljšuje se ukrep subvencioniranja čakanja na delo in UTD za samozaposlene

“Za stanovalce je dobro poskrbljeno. Ekipe v domovih starejših občanov se izjemno požrtvovalno trudijo, da nivo oskrbe ne pada,” je poudaril minister. Ob tem je dodal, da so zadovoljene tudi socialne potrebe, da je tudi na voljo prijazna beseda, pogovor.

Glede ukrepov, ki bodo danes objavljeni v uradnem listu in začnejo veljati jutri, je povedal, da bodo samozaposleni lahko prejeli univerzalni temeljni dohodek, v taki višini, da bo pokril tudi prispevke za samozaposlene. Podaljšuje se tudi subvencioniranje čakanja na delo doma, pogoj pa je vsaj 20-odstotni upad glede na lanskoletni promet. Ukrep velja retroaktivno, od 1. oktobra naprej.

Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo dobili 80-odstotno nadomestilo plače.

“Politika lahko s svojimi ukrepi, predlogi, posegi, seže do neke točke. Po tej točki se začne prostor družbe. Ocenjujem da smo sedaj na tej točki,” je še dejal minister in pozval k solidarnosti.

Kustečeva: Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, v času zaprtja vrtcev oproščeni plačila vrtca

Starši otrok, ki prihodnji teden varstva otrok v vrtcih ne bodo potrebovali, bodo za ta čas oproščeni plačila vrtca. Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec so se za omejeno delovanje vrtcev odločili, ker so v zadnjem tednu med zaposlenimi zabeležili 100-odstoten porast okužb.

Vlada je lokalne skupnosti pozvala, naj omogočijo delovanje vrtcev “v zmanjšanem obsegu, ki bo zagotavljal nujno varstvo tistih otrok, katerih starši so zaposleni in nikakor ne morejo zagotoviti drugega varstva”, je dejala. Vzgojitelje prosi, naj tudi pri delu v skupini uporabljajo maske.

Kustečeva verjame, da se vsi zavedajo, kako resen je položaj, in da bodo otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljali le tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Če pa se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti, je dejala.

V okrožnici, ki so jo poslali ravnateljem vrtcev in županom, je ministrstvo naložilo, naj se preveri, ali je potreba staršev, da otroka pošljejo v vrtec, res nujna. “Na kakšen način bodo to preverjali, je v rokah županov,” je povedala.

Ministrica še je pojasnila, da bo glede težav pri pouku, ki jih opažajo učitelji, strokovna skupina v primeru, da bo izobraževanje na daljavo trajalo dalj časa, pripravila dodatne smernice. Prav tako bodo poiskali sistemsko rešitev glede subvencionirane prehrane.


Najbolj brano