V visokogorju se je povečala nevarnost snežnih plazov

Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju nad nadmorsko višino približno 1800 metrov povečala in je znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

 Foto: Sta
Foto: Sta

LJUBLJANA > Možno bo spontano proženje številnih manjših in posameznih srednje velikih ter velikih plazov novega, suhega snega z dovolj strmih pobočij. Kakšen plaz bo možen tudi na srednje strmih pobočjih. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Do danes zjutraj je v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah nad nadmorsko višino približno 1800 metrov zapadlo od 20 do 50 centimetrov snega, več v zahodnih Julijcih, količina pa je odvisna tudi od nadmorske višine. Meja sneženja je bila sprva nad okoli 1600 metri, a se hitro spušča. Do približno 20 centimetrov snega je zapadlo tudi ponekod pod 1800 metri. V vzhodnejšem delu naših gora je bilo padavin precej manj. Novi sneg je mehak in rahel, sprva so nastajali zameti ob jugozahodniku, zdaj pa ob severnem in severozahodnem vetru. Nižje se je sneg zaradi dežja talil.

Temperatura bo pod ničlo

Danes bo oblačno in megleno s sneženjem, ki bo popoldne od severozahoda postopno ponehalo. Proti večeru se bo začelo jasniti. Hladilo se bo, nulta izoterma se bo do večera spustila pod 1500 metri nadmorske višine. Pihal bo zmeren veter severnih smeri.

V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več na vzhodu. Pihal bo zmeren severni do severovzhodni veter, v sredogorju pa šibak veter krajevnih smeri. Temperatura bo pod ničlo. V sredo bo precej jasno. Dotekal bo toplejši, a suh zrak, nastajal bo temperaturni obrat. Proti večeru bo ledišče že na nadmorski višini približno 2600 metrov. Veter bo šibak in spremenljive smeri.

Danes novo sneženje

Danes bo v gorah zapadlo še od 10 do približno 20 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov bo predvsem nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov nekaj dni povečana, znatna, tretje stopnje. Z dovolj strmih pobočij se bo lahko prožil novi sneg, ki je ponekod padel na skorjasto podlago, precej je tudi zametov in klož, ki se bodo že na srednje strmih pobočij lahko sprožile ob manjši obremenitvi snežne odeje.

V sredo čez dan se bo ob postopni otoplitvi sneg začel nekoliko hitreje preobražati in sesedati. Sprva bo otoplitev labilizirala snežno odejo, na daljši rok pa se bo postopno utrjevala in plazovne razmere se bodo v drugi polovici tedna izboljšale, nevarnost plazov zmanjšala. Nastajala bo skorja.


Najbolj brano