V UKC Ljubljana začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19

V UKC Ljubljana so danes začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. S tretjim odmerkom so že cepili tudi prek 100 bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

V UKC Ljubljana so začeli cepiti zaposlene in bolnike s tretjim 
odmerkom cepiva proti covidu-19. Foto: sta
V UKC Ljubljana so začeli cepiti zaposlene in bolnike s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. Foto: sta

LJUBLJANA > Peter Požun, ki so ga kot prvega od zaposlenih danes cepili s tretjim odmerkom, je v izjavi za medije ocenil, da bodo v kratkem času uspeli s tretjim odmerkom zaščititi tako zaposlene kot bolnike. "Prepričan sem, da bo ta poživitveni odmerek pomagal še bolj zaščiti, tako mene kot moje sodelavce in tudi bolnike," je ob tem dejal.

Za tretji odmerek le cepivo mRNK

Cepili so ga z istim cepivom kot že prej. Za cepljenje s tretjim odmerkom uporabljajo le cepivo mRNK. K cepljenju s tretjim odmerkom so povabili tiste zaposlene, ki so jih cepili v januarju in februarju. Zaenkrat pa se je po Požunovih besedah odzvalo skoraj 40 odstotkov vseh, ki so jih povabili.

Najprej bodo cepili starejše in tiste, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. "Glede na to, da so ekipe okrepljene, danes jih bomo recimo cepili 300, bomo v zelo kratkem času uspeli cepiti vse, ki si to želijo," je ocenil Požun.

Kronične bolnike po njegovih besedah z možnostjo cepljenja s tretjim odmerkom seznanijo njihovi zdravniki ob pregledih in jih, če to želijo, tudi napotijo na cepljenje. Kot je dejal, so večinoma za cepljenje zainteresirani; gre za najbolj ogrožene bolnike, ki imajo tudi največjo skrb za svoje zdravje.

Med danes cepljenimi s tretjim odmerkom je bila tudi zdravnica anesteziologija Anita Mrvar Brečko iz urgentnega kirurškega bloka, ki je dejala, da ni niti za trenutek podvomila o svoji odločitvi, ampak je bila vesela, da se je imela možnost cepiti še s tretjim odmerkom. "Treba je storiti vse, da ne zbolimo za covidom-19, če pa že, da dobimo lažjo obliko bolezni, ne dolgotrajnega covida," je poudarila.

Nihče od cepljenih, ki se je okužil, ni bil hospitaliziran

Kot je pojasnil Požun, do okužb prihaja tudi med zaposlenimi, ki so bili cepljeni. A nihče od njih ni bil hospitaliziran. Po besedah Mrvar Brečkove so zboleli tudi njeni neposredni kolegi, a ni šlo za hujšo obliko bolezni.

Sicer pa v urgentnem kirurškem bloku vsakega poškodovanega obravnavajo tako, kot da ima potrjeno okužbo in uporabljajo ustrezno varovalno opremo. Zaradi covida je obremenitev zdravstvenega sistema mnogo večja, je opozorila in dodala, da si želijo, da bi lahko čim prej normalno delali.

S tretjim odmerkom cepiva se namerava cepiti tudi nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike Adolf Lukanovič, ki je sam preživel hudo obliko bolezni in zdravljenje na intenzivni negi. Ocenjuje, da poživitveni odmerek prispeva k stabilnosti imunskega odgovora.

"Globoko sem prepričan, da je to edina pravilna pot v borbi proti epidemiji," je poudaril. Večja precepljenost bi prispevala k manjšemu pritisku na bolnišnice, k manjši obremenitvi intenzivne nege. S tem bi omogočili tistim, ki zdravstveno nego potrebujejo, tudi dostop do storitev, je dejal. Žalostno se mu zdi, "da se zdravstveni problemi v naši družbi zlorabljajo za politične obračune".

Najvišja precepljenost med zdravniki, nižja med medicinskimi sestrami

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so po Požunovih besedah doslej dosegli več kot 65-odstotno precepljenost vseh zaposlenih, najvišja je med zdravniki, nekoliko slabša pa med medicinskimi sestrami. Vse, ki niso cepljeni, poskušajo k temu prepričati s pogovorom in dodatnimi informacijami.

Požun je dejal, da je bilo v ponedeljek po tistem, ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po celotni Sloveniji "skoraj izredno stanje". Pri njih so morali podaljšati delo, nekaj ljudi so morali tudi odkloniti, ker ni bilo dovolj cepiva. A jih bodo cepili danes. Kot je dodal, so Nacionalni inštitut za javno zdravje zaprosili za večje dobave.


Najbolj brano