Obalno-kraška regija z najnižjo 14-dnevno incidenco okužb

V Sloveniji so v torek ob 5306 PCR testih potrdili 1233 okužb z novim koronavirusom, umrlo je pet covidnih bolnikov, je vlada sporočila prek twitterja.

Ali bodo prihodnji teden v obalno-kraški regiji gostinci lahko 
odprli terase, naj bi bilo znano danes zvečer. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Ali bodo prihodnji teden v obalno-kraški regiji gostinci lahko odprli terase, naj bi bilo znano danes zvečer. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > V bolnišnicah je hospitaliziranih 622 bolnikov, od teh jih je 154 na intenzivni negi, iz bolnišnic pa so včeraj odpustili 60 ljudi. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,2-odstotka, sedemdnevno povprečje okužb na ravni Slovenije je 1021.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je najnižja v obalno-kraški regiji, in sicer znaša 471,5, najvišjo ima posavska, sledijo primorsko-notranjska, jugovzhodna Slovenija in goriška regija.

V Novi Gorici potrdili 31 okužb
Na Primorskem so včeraj največ okužb potrdili v Novi Gorici, in sicer 31. V Postojni so potrdili 23 okužb, v Kopru pa 18. V Ajdovščini so potrdili 15 okužb, v Ilirski Bistrici in Pivki po 12. V občini Hrpelje-Kozina so potrdili 9 okužb, v občinah Renče-Vogrsko, Izola in Komen pa po 8. V Sežani in Piranu so potrdili po 7 okužb, v Tolminu 6. V občinah Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Kanal in Bovec so potrdili po 4 okužbe. Po 3 okužbe so potrdili v Idriji, Kobaridu, Divači in Brdih. V Vipavi in Cerknem so potrdili po 2 okužbi.

Vlada bo danes sicer predvidoma razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Pri opredelitvi ukrepov za prihodnji teden pa naj bi upoštevali epidemiološke razmere v posameznih regijah.

Za vso državo so v tem tednu tako v veljavi ukrepi, kot jih je vlada skupaj s strokovno skupino v prenovljenem načrtu sproščanja ukrepov predvidela za rdečo fazo. Za prehod v oranžno fazo z dodatnimi sprostitvami pa trenutno na ravni države eden od pogojev ni izpolnjen, saj po zadnjih podatkih sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1014, pogoj za oranžno fazo pa je povprečno manj kot 1000 okužb na dan v enem tednu.

Kot pa je prejšnji teden napovedal minister za zdravje Janez Poklukar, naj bi ta teden ukrepe opredeljevali glede na fazo po regijah. Tudi pred 11-dnevnim delnim zaprtjem države so bile posamezne regije z ugodnejšo epidemiološko sliko že deležne večjega sproščanja ukrepov in so tam lahko odprli terase gostinskih lokalov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je v ponedeljek v oddaji Studio city na TV Slovenija dejal, da verjame, da bodo danes, glede na podatke, ki jih imajo, končno, po dolgem času pristopili k odpiranju gostinstva in prvi korak v tej smeri je odprtje gostinskih teras.


Najbolj brano