V sredo potrdili 2488 novih okužb, na Primorskem 178

V sredo so v Sloveniji opravili 7202 testa, potrdili so 2488 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil 34,55-odstoten. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19. Opravljenih je bilo nekoliko manj testov kot dan prej, manj je tudi potrjenih okužb, izrazitega povečanja okuženih ni bilo, veča pa se število bolnikov v bolnišnični oskrbi, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

“Stanje v bolnicah je resno, dodatno nameščanje bolnikov 
otežujejo kadrovske zagate,” je opozorila Mateja Logar iz ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Foto: UKC Ljubljana
“Stanje v bolnicah je resno, dodatno nameščanje bolnikov otežujejo kadrovske zagate,” je opozorila Mateja Logar iz ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Foto: UKC Ljubljana

LJUBLJANA > Kot je nanizal Jelko Kacin, so včeraj v Ljubljani potrdili 337 okužb, 79 v Mariboru. Najbolj kritično je še vedno na Gorenjskem, kjer so zabeležili 19,64 odstotka vseh potrjenih okužb. Sledita Koroška in Osrednjeslovenska regija. V Kranju so potrdili 132 okužb, v Škofji Loki 66, v Tržiču 51, Radovljici 48, na Jesenicah 31, na Bledu 26, v Bohinju 19. V drugih regijah izstopajo Velenje z 80 okužbami, Domžale 63, Celje 40, Kamnik 36, Koper 37, Žalec 30, Grosuplje 25 in Ivančna Gorica 24.

Na Primorskem potrdili 178 okužb
Na Primorskem so potrdili 178 novih okužb. Največ, 37, so jih potrdili v Kopru. V Idriji 17, v Ajdovščini in Postojni po 14, v Ilirski Bistrici 11. V Novi Gorici in Sežani so potrdili po 9 okužb, v Piranu in Izoli po 8. V Pivki in Ankaranu so potrdili po 6 okužb, v Komnu in Vipavi po 5. V občinah Divača, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Kanal so potrdili po 4 okužbe, v Tolminu, Bovcu in občini Šempeter-Vrtojba po 3. Dve okužbi so potrdili v Kobaridu, po eno pa v Brdih in občini Hrpelje-Kozina.

Še vedno je največ okuženih v starosti med 35 in 45 let, delež žensk je večji v vseh starostnih skupinah, raste število okuženih med zdravstvenimi delavci. Do počitnic je bilo v šolah okuženih največ mladih, starih med 15 in 18 let, kar je povezano z načinom življenja.

V bolnišnicah 660 bolnikov s covidom-19

V bolnišnicah se trenutno zdravi 660 bolnikov s covidom-19, odpuščenih je bilo 47 oseb, 109 bolnikov je na intenzivni negi, osem jih je umrlo v bolnišnicah, še šest pa v domovih starejših občanov. “Zdravniki, medicinske sestre in osebje v bolnišnicah in na odvzemnih točkah delajo brez predaha, pogosto na robu svojih zmogljivosti,” je povedal Kacin.

Mateja Logar iz ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je povedala, da je bilo v UKC danes ob 8. uri 163 bolnikov, še 35 v enotah intenzivne terapije, 30 na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter pet v na novo odprtih posteljah bivše ginekološke klinike. Po njenih besedah so trenutno vse postelje za intenzivno terapijo bolnikov s covidom-19 v Sloveniji zasedene. “Trudimo se, da omogočimo sprejem vseh bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Zagotoviti je treba tudi kader, saj ti bolniki potrebujejo nego 24 ur na dan in osebje mora biti ustrezno podkovano. Takšnega kadra ne moremo izobraziti v nekaj dneh, v Sloveniji pa ga v večjem številu ni na voljo. Prestavljamo jih z oddelkov, kjer so delali na intenzivni terapiji nižje stopnje,” je pojasnila Logarjeva.

Logarjeva: Nismo še na vrhu sprejemov v bolnišnice

Povedala je, da imajo plan dodatnega usposabljanja navadnih postelj in postelj na intenzivni terapiji. Dodatno osebje se bo prilagodilo na enoti, ki je že vzpostavljena, in potem šlo na novo odprto enoto. Odpirajo dodatne postelje v Bolnici Petra Deržaja, če se bodo zapolnile, bodo nove na kliniki za ORL, pripravlja se gradbena preureditev prostorov Diagnostično-terapevtskega servisa nad urgenco (danes so gradbišče predali v delo), kjer bi zagotovili približno 100 postelj. Gre za prilagojene bolnišnične oddelke, ki bodo še vedno boljši, kot če bi bolnike morali nameščati v telovadnice, je dejala Logarjeva. Ne bodo pa v teh prostorih organizirali oddelka za intenzivno terapijo.

Zagotovila je, da imajo opremo za intenzivno terapijo, jemljejo jo z drugih oddelkov, da lahko zagotavljajo oskrbo vseh bolnikov. Nekaj težav imajo z monitorji za nadzor bolnikov na navadnih oddelkih, a že iščejo dobavitelje zanje.

“Stanje v bolnicah je resno, dodatno nameščanje bolnikov otežujejo kadrovske zagate. Bolniki pridejo v bolnišnice konec prvega tedna od začetka simptomov, kar pomeni, da še nismo na vrhu sprejemov v bolnišnice, učinek novih ukrepov se bo pojavil čez tri do štiri tedne,” je napovedala Mateja Logar. “Pomembno je, da epidemijo čim prej ustavimo, saj so hospitalizacije dolge in kapacitete se ne sproščajo dovolj hitro za sprejem novih bolnikov,” je opozorila.


Najbolj brano