V Sloveniji to zimo spet gostimo dvomilijonsko jato pinož

V Sloveniji smo po desetih letih ponovno priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož – ptic severnih krajev. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

Pinoža Foto: Alen Ploj
Pinoža Foto: Alen Ploj

LJUBLJANA > V zadnjih dveh tednih so na telefon Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije prejeli več klicev prebivalcev Zasavja o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebej v jutranjem in pozno popoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji in ogledu fotografij ter video materiala so člani društva ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje, sporočajo iz DOPPS.

Pinoža (Fringilla montifringilla) je ptica severnih krajev in redna zimska gostja v Sloveniji, ki pa se lahko prav v tem času pojavi v precej velikem številu. Njihova zimska prehrana v naravi je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir.

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih, ter da je ta zelo dostopen, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega, sporočajo iz DOPPS.

Podoben množičen obisk pinož smo po njihovih navedbah v Sloveniji nazadnje imeli v zimi 2004/2005 na območju Bohorja ter v zimi leta 2008/2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata približno dveh milijonov ptic.

Najverjetneje se letošnja jata še vedno zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker ni opaziti razkropljenih pinož po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004/2005, še dodajajo.


Najbolj brano