V Sloveniji številne obsodbe izjav na slovesnosti v Bazovici

V Sloveniji se je danes zvrstilo več negativnih odzivov na izjave na oziroma ob robu nedeljske slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Premier Marjan Šarec je prek twitterja sporočil, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere.

V Sloveniji se vrstijo obsodbe izjav na slovesnosti v Bazovici  ob 
italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz 
Istre, Reke in Dalmacije. Marjan Šarec trdi,  da gre za zgodovinski 
revizionizem brez primere. Foto: Anze Malovrh/STA
V Sloveniji se vrstijo obsodbe izjav na slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Marjan Šarec trdi, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere. Foto: Anze Malovrh/STA

LJUBLJANA, STRASBOURG > Slovesnosti v Bazovici sta se udeležila italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Slednji je izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Dodal je, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Dejal je tudi, da je tu "na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani", žrtve pobojev pa je označil za "žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave".

Nedeljske slovesnosti ob dnevu spomina v Bazovici so se udeležili tudi številni pripadniki združenj ezulov ter predstavniki krajevnih oblasti, od predsednika deželne vlade FJK Massimiliana Fedrige do tržaškega župana Roberta Dipiazze ter več tržaških poslancev. Med udeleženci je bilo kakih 400 dijakov raznih šol iz FJK in drugih krajev v Italiji ter 800 pripadnikov združenja vojaškega rodu alpincev. Skupaj se je po navedbah spletnega portala TriestePrima zbralo kakih tri tisoč ljudi.

Salvini pa je v nedeljo preko twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je zapisal.

Šarec: Fašizem je imel za cilj uničenje slovenskega naroda

Premier Marjan Šarec je v odzivu na dogajanje v Bazovici na twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil v tvitu, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev," je dodal.

Predsednik republike Borut Pahor je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli poslal pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost v zvezi z "nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje".

Na twitterju sta izjave v Bazovici in širjenje fašizma v Italiji ostro obsodila tudi predsednik DZ Dejan Židan in predsednika odbora za zunanjo politiko v DZ Matjaž Nemec, oba iz SD.

Kot je zapisal Židan, se v zadnjih dneh soočamo z izjavami visokih predstavnikov italijanskih oblasti in predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki vnašajo nemir. "Pozivam vse, ki želijo krepiti dobre medsoseske odnose in sožitje narodov v EU, da se vzdržijo izjav, ki razburjajo javnost," je zapisal.

Predstavnike oblasti je pozval, da ne izvajajo revizije zgodovine na način, ki je v nasprotju z ugotovitvami mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. "Skupaj delujmo v korist sobivanja med narodi in ne razdora."

Nemec pa je na twitterju zapisal, da se fašizem v Italiji širi.

Sporni italijanski praznik je razburjal tudi v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Tanja Fajon, prav tako iz SD, je izjave Tajanija označila za neverjetne. Obsodila je revizionizem, ki prihaja s strani nekoga, ki se ima "za pravega evropskega voditelja".

Sporni italijanski praznik je minuli teden razburjal tudi v samem Evropskem parlamentu, saj je v njegovih prostorih Nacionalno združenje Furlanija Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z anonimnim članom Evropskega parlamenta organiziralo razstavo o italijanskih žrtvah nasilja med drugo svetovno vojno in po njej pod naslovom Vzhodna meja.

Slovenski evroposlanec iz vrst Desusa Ivo Vajgl je nad razstavo, ki ne omenja žrtev fašizma, izrazil ogorčenje in je zato v sredo pisal predsedniku Evropskega parlamenta Tajaniju.

Zunanje ministrstvo je danes v izjavi za javnost opozorilo, da je v nedeljo ob italijanskem "obeleževanju dneva spomina" prišlo do "poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije", ki niso v duhu evropskih vrednot. Zunanje ministrstvo v izjavi za javnost sicer ni izpostavilo nobenega posebnega dogodka ali govorca v nedeljskem obeleževanju italijanskega dneva spomina, je pa poudarilo "pomen spoštovanja spomina na tragične dogodke vojnega in povojnega obdobja".

Zunanje ministrstvo je poudarilo tudi, da bi moralo biti ustrezno izhodišče za razumevanje dogodkov vojnega in povojnega obdobja skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956 iz leta 2000.

Cerar bo zaradi “nesprejemljivih izjav” pisal Tajaniju

Na to poročilo bo v pismu predsednika Evropskega parlamenta Tajanija opozoril zunanji minister Miro Cerar. "Opozoril ga bom, da je takšna retorika v Evropi leta 2019 povsem nesprejemljiva in v nasprotju z vrednotami, za katere si EU prizadeva in za katere si mora prizadevati. Želim, da se s tem zgodba zaključi in se ne bi več ponavljala," je pojasnil.

Na nedeljske izjave so se ostro odzvali tudi v stranki Levica, kjer so zapisali, da "gre za nevarno potvarjanje zgodovine in relativizacijo dogodkov fašističnega dvajsetletja (ventennio fascista), ki so močno in krvavo zaznamovali naše kraje".

Prvak opozicijske SDS Janez Janša pa je v odzivu na izjave premiera Šarca zatrdil, da "zgodovino potvarja on". "Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih," je poudaril.


Najbolj brano