V sindikatu policistov pozdravljajo ugotovitve varuha glede ravnanja policije na shodu 5. oktobra lani

V Sindikatu policistov Slovenije pozdravljajo ugotovitve v poročilu Varuha človekovih pravic glede ravnanja policije na neprijavljenem shodu 5. oktobra lani v Ljubljani. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je izkazalo natanko to, kar so sami trdili ves čas, in sicer da je nujno potrebno poiskati odgovornost pri vodstvu policije.

Varuh človekovih pravic je ugotovil, da nihče od operativnih 
policistk in policistov, ki so neposredno izvajali ukaze in pooblastila, ni kršil strokovnih in drugih standardov varovanja 
človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Varuh človekovih pravic je ugotovil, da nihče od operativnih policistk in policistov, ki so neposredno izvajali ukaze in pooblastila, ni kršil strokovnih in drugih standardov varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.  

LJUBLJANA > V sindikatu menijo, da je neodvisna preiskava Varuha "vsaj delno oprala madež z uniform policistk in policistov, ki so na protestnih shodih vestno in predano ter pogumno opravljali svoje delo".

Izpostavili so, da po ugotovitvah Varuha nihče od operativnih policistk in policistov, ki so neposredno izvajali ukaze in pooblastila, ni kršil strokovnih in drugih standardov varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, da pa Varuh na več mestih kot nezakonite, neupravičene in nesorazmerne opredeljuje ukaze vodstva policije oz. vodstva varovanja.

Kot so zapisali, med drugim iz poročila Varuha izhaja, "da vodstvo policije s svojimi ukazi ni zasledovalo cilja umiritev razmer, temveč so te napetosti poglabljali in s tem dodatno ogrožali tako policiste kot protestnike". Med ključnimi ugotovitvami Varuha o spornem ravnanju vodstva policije pa so navedli tudi, da je bil ukaz o uporabi (vseh razpoložljivih) prisilnih sredstev izdan splošno (splošno ukrepanje proti množici) in ni bil usmerjen v obvladovanje konkretnih kršiteljev javnega reda in miru.

Po navedbah sindikata se je izkazalo natanko to, kar so sami ves čas trdili, da policisti niso in ne morejo biti odgovorni za nepravilnosti, temveč da je nujno potrebno poiskati odgovornost pri vodstvu policije. Ob tem so dodali, da so že dan po shodu opozorili, da pričakujejo dosledno ukrepanje zoper odgovorne osebe zaradi zlorabe položaja vodstvenih delavcev policije. Vsebina poročila Varuha pa po njihovem mnenju celo utemeljuje sum, da je bila policija s strani takratnega vodstva zlorabljena v politične namene.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava v sindikatu policistov pozivajo, da na podlagi poročila Varuha nemudoma sproži ustrezne postopke za ugotavljanje individualne odgovornosti posameznih visokih policijskih uradnikov.

Varuh sicer v končnem poročilu o ravnanju policije na omenjenem shodu notranjemu ministrstvu priporoča, da njegove ugotovitve obravnava skupaj s policijo in sprejme dodatne ukrepe za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev proti množici.

Na notranjem ministrstvu so v četrtek pojasnili, da so zaradi suma storitve kaznivih dejanj poročilo Varuha poslali na posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva. Ministrica Tatjana Bobnar pa je 30. junija odredila tudi strokovni nadzor ministrstva nad ravnanjem policije med protesti v zadnjih dveh letih.


Najbolj brano