V prihajajočem tednu začetek študentske krvodajalske akcije Častim pol litra

Študentske organizacije vabijo študente k udeležbi na tradicionalni krvodajalski akciji Častim pol litra, ki se bo začela v ponedeljek. Akcija bo potekala ves april, kri pa bo možno darovati v več krajih po Sloveniji, so pojasnili na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Za udeležbo v akciji se je treba predhodno naročiti po telefonu.

Začenja se krvodajalska akcija Častim pol litra. Foto: Primožič/FPA
Začenja se krvodajalska akcija Častim pol litra. Foto: Primožič/FPA

LJUBLJANA, MARIBOR, KOPER > Da zadostimo potrebam zdravstva po krvi, v Sloveniji vsak dan potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker ima darovana kri rok trajanja in ker se potrebe zdravstva po darovani krvi hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in tako že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ŠOS so veseli, da bo akcija po dvoletnem premoru zaradi epidemiološke situacije v državi ponovno potekala na tradicionalen način, tudi na terenu, ob enem pa upajo, da se bo trend naraščanja števila krvodajalcev iz preteklih let ohranil.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in Facebook strani Častim pol litra. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah zavoda za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi celo leto velike. Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bodo ob malici prejeli še simbolično darilce.

Študentska organizacija mariborske univerze (ŠOUM) vabi na krvodajalsko akcijo v ponedeljek in v torek na tamkajšnji medicinski fakulteti. Krvi ne morejo darovati tisti, ki so se v zadnjih 28 dneh vrnili s poti izven Slovenije, imajo prehlad, kašljajo ali kihajo, prebolevajo nalezljivo bolezen ali so bili v stiku z obolelo osebo, so zapisali na spletni strani.

Iz študentske organizacije primorske univerze (ŠOUP), ki pri akciji sodeluje s skupino PreProstoVoljni, so sporočili, da bo na Primorskem kri možno darovati 12., 14. in 15. aprila v Splošni bolnišnici Izola v centru za transfuzijsko dejavnost.

"Zelo me veseli, da je to prva krvodajalska akcija po epidemiji, ki bo nekoliko drugačna. Potrudili se bomo, da bomo študente krvodajalce lepo sprejeli. Iskreno vabim vse krvodajalce, da se udeležijo akcije," na akcijo skupine PreProstoVoljni vabi vodja projekta na Primorskem Tamara Crnjac.

Krvodajalsko akcijo organizira ŠOS skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter študentskimi klubi, Zvezo študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.


Najbolj brano