Kava in novice spet najboljši par - časopisi se vračajo v lokale

Gostje v restavracijah, gostinskih lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih spet lahko prebirajo časopise in revije. To je sicer dovoljeno že od 2. septembra, ko je NIJZ objavil 28-stranska higienska priporočila pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, a o spremembah ni obvestil nikogar.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > “To, da gostje v gostinskih lokalih spet lahko berejo časopise in revije, je vsaj korak bliže, da bodo časopisne hiše mogoče spet dobile del naročnikov, ki so jih izgubile. Vsekakor je to pozitivno,” pravi Irma Butina iz Medijske zbornice pri GZS.

Gre za dodatno ponudbo

Tudi v Turistično-gostinski zbornici pozdravljajo vrnitev časopisov in revij v gostinske lokale. “Dodatna in čim širša dodatna ponudba je ne samo dobra, temveč obvezna sestavina poslovanja na področju gostinstva in turizma. Vse, kar pripomore k boljšemu poslovanju, je dobro, seveda ob hkratnem upoštevanju preventivnih ukrepov - tako za goste kot za zaposlene,” ocenjuje direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo.

NIJZ je v priporočilih še opozoril, da nevarnost za okužbo prek časopisov in revij vseeno obstaja, sploh ob slabši epidemiološki sliki. Ker si revije in časopise iz rok v roke podaja več ljudi, na NIJZ še svetujejo, da se gostu, stranki ali obiskovalcu izvod posreduje z obvestilom, da je pri uporabi možna okužba. Prav tako morajo biti priložena navodila o preventivnih osnovnih zaščitnih ukrepih. Ob branju priporočajo tudi uporabo zaščitne maske.

Pozitivni odzivi gostincev

“Branje časopisov in revij je pri nas tradicija, pravi ritual. K nam redno prihaja gospod, star čez 90 let, ki ga kličemo nono, prebere časopis, reši križanko in sudoku, naslednji dan preveri rezultate in tako vsak dan. Taki gostje so najbolj pogrešali časopise,” pravi Ana Delfar iz koprske kavarne Kapitanija. Povedala nam je, da so njihovi gostje zelo pogrešali branje ob kavici ali drugi pijači.

V kavarno Kapitanija hodi dnevno od 20 do 30 gostov, ki redno berejo časopise in revije. “Raje kot da bi bili sami naročeni, pridejo na branje k nam. Spijejo kavico in preberejo vse časopise. Ti gostje so nas vsak dan spraševali po časopisih. Resnično so jih pogrešali,” dodaja Delfarjeva.

Tudi v znanem koprskem pubu Byron so se morali gostje najprej naučiti, da na mizi nimajo več časopisov. “Nekateri tudi niso več hodili k nam zaradi tega. Drugi so na začetku pogrešali časopise, spraševali, potem pa so se morali pač navaditi, da jih ni več. In zdaj se bodo morali navaditi, da bodo spet,” je povedala Sabina Hvastja iz Byron puba.

(foto: Danijel Cek)

V Byronu so gostom ponujali štiri časopise, med temi tudi Primorske novice. “Primorske so bile itak najbolj brane in iskane. Imeli pa smo tudi številne italijanske revije. Za vsakega nekaj. No, k sreči se ti časi zdaj očitno vračajo,” je sklenila.

(foto: Danijel Cek)

“Vprašal bom direktorja, če lahko imamo časopise, in če jih lahko, jih bomo spet ponudili,” nam je danes povedal Dejan Ambrožič, vodja Restavracije in kavarne Pecivo, enega najstarejših lokalov v Novi Gorici. Tam so si posebej starejši gostje skoraj podajali izvode časopisov, ki jih je bilo pred koronakrizo možno prebirati ob pitju jutranje kave. Ambrožič je še povedal, da so po ponovnem odprtju lokalov nekateri spraševali, zakaj časnika ni več. Kasneje so se navadili.

Zdaj, ko je prepoved odpravljena, se tudi drugi lokali, ne le Pecivo, ne bi branili ponujati časopisov. Tako so povedali, na primer, v Okrepčevalnici Soča. Vendar ne tam ne v večini drugih lokalov v jedru mesta včeraj niso bili seznanjeni, da prepovedi ni več.


Najbolj brano