V koprskih vrtcih precej težav zaradi skopih informacij, katere otroke sprejemati

Vrtci trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v različnih občinah razlagajo različno. V Kopru so imeli velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. V vrtce je danes sicer prišla manj kot desetina vseh otrok.

KOPER, NOVA GORICA > V koprski občini je kljub številnim klicem - v Vrtcu Koper so zaradi izrednih razmer odprli dežurno telefonsko številko, na kateri so prejeli več kot 300 klicev staršev - danes v varstvo prišlo 27 otrok, ob tem da jih je bilo prijavljenih 54, je povedala ravnateljica Vrtca Koper Alenka Rušt. Največji vrtec v občini sicer v vseh enotah skrbi za nekaj kot 790 otrok, v celotni občini pa jih je v vrtce vključenih več kot 1500.

Pri samem delu v vrtcih so glede na število prijavljenih otrok oblikovali skupine, ki štejejo od šest pa do največ devet otrok, pri čemer so poskrbeli, da bi otroke v čim manjši meri mešali med sabo. Tako so npr. združevali sorojence, je navedla Ruštova.

So pa imeli v Kopru velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Glede na to, da so imeli starši težave z delodajalci, so skušali vsem, ki niso mogli koristiti dopustov, omogočiti, da pripeljejo otroke v varstvo. S prihodnjim tednom pa bodo zahtevali tudi potrdilo delodajalca, je dodala ravnateljica koprskega vrtca.

Tudi v Vrtcu Nova Gorica danes ni bilo navala, saj je v vseh enotah prišlo le 49 od skoraj 700 otrok, ki jih imajo sicer v varstvu, je pojasnila ravnateljica Aja Trudn. Tudi sama je poudarila, da so poskušali priti naproti vsem staršem, ki niso mogli zagotoviti varstva za svoje otroke, pri čemer pa imajo prednost starši iz t. i. kritičnih poklicev.

Sicer pa so tudi v Novi Gorici delo v vrtcih organizirali v ločenih skupinah otrok. Infrastruktura jim omogoča tudi ločene vhode, tako da so se lahko izognili temu, da bi vsi starši prinašali otroke skozi en sam vhod. Z izjemo jasličnih otrok starši večinoma otroke oddajo v varstvo že v prvem predprostoru, v primeru najmlajših pa starši razumejo in upoštevajo vse ukrepe, kot so upoštevanje razdalje, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, je dodala Trudnova.


Najbolj brano