V Istri in na Krasu več brezposelnih

Konec avgusta je bilo v Sloveniji skupaj 75.920 brezposelnih, kar je malce manj kot julija. Brezposelnost se je tudi na severnem delu Primorske znižala, na južnem delu pa je narasla.

Delodajalci iščejo in težko najdejo delavce v gradbeništvu,   Foto: Sonja Ribolica
Delodajalci iščejo in težko najdejo delavce v gradbeništvu,  Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > Brezposelnost v državi se je avgusta znova nekoliko znižala. V primerjavi z julijem je bilo avgusta za 0,2 odstotka manj brezposelnih, v primerjavi z avgustom lani pa jih je bilo letošnjega avgusta skoraj za desetino manj. Na zavod za zaposlovanje se je prijavilo manj novih brezposelnih, njihovo število je upadlo tako v primerjavi z julijem kot glede na lanski avgust. Med na novo prijavljenimi je bilo 2662 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 543 iskalcev prve zaposlitve ter 632 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Od 4891 brezposelnih, ki jih je avgusta zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3233, kar je dobrih deset odstotkov manj kot julija.

OS Koper: avgusta manj zaposlitev

Brezposelnost se je avgusta v primerjavi z julijem najbolj povečala v območnih službah zavoda Trbovlje (+1,2 odstotka) in Koper (+1,1 odstotka), najmanj pa v območni službi Ptuj (-1,2 odstotka). Na koprski območni službi (OS) zavoda za zaposlovanje je bilo ob koncu avgusta prijavljenih 4949 brezposelnih, 52 več kot julija. Pravzaprav se je julija v evidenco prijavilo celo več brezposelnih kot v avgustu, vendar pa se jih je avgusta zaposlilo nekaj manj. “Porast, ki je skladen z običajnim jesenskim obdobjem, pričakujemo v tem in naslednjih mesecih do konca leta, kljub temu pa hkrati pričakujemo tudi zaposlovanje brezposelnih, saj so razmere za zaposlovanje trenutno ugodne,” pravi Vesna Vida, pomočnica direktorice koprske območne službe zavoda za zaposlovanje. Nadaljevali bodo s promocijo na področju deficitarnih poklicev in z vključevanjem brezposelnih v programe za dvig kompetenc z namenom zmanjševanja razlik med ponudbo in povpraševanjem.

OS Nova Gorica: trend upadanja se nadaljuje

Na območju, ki ga pokriva novogoriški zavod, je brezposelnost avgusta upadla za 0,4 odstotka. “V letošnjem letu je še vedno trend upadanja brezposelnosti, sezonska nihanja pa so pričakovana. Tako v septembru in oktobru pričakujemo višji priliv v evidenco brezposelnih. Vsekakor ocenjujemo, da bo konec leta brezposelnost na območju naše službe nižja kot lani, približno 3200 brezposelnih: konec lanskega leta jih je bilo 3443,” pravi Vesna Petric Uran, direktorica novogoriške službe zavoda.

Prostih delovnih mest je na območju novogoriškega zavoda veliko, za četrtino več v primerjavi z enakim obdobjem lani. “Vendar delodajalci potrebujejo kader, ki ga težko dobijo. Na našem zavodu so letos delodajalci objavili povprečno mesečno 630 prostih delovnih mest, v povprečju se je zaposlilo 230 brezposelnih na mesec,” še pravi Petric Uranova. Delodajalci težko najdejo zlasti strojnike, delavce v kovinskopredelovalni industriji, gradbeništvu, gostinstvu, prevozništvu, zdravstvu ...


Najbolj brano