V Fami je vodstvo podjetja dalo zgled glede cepljenja

Kdo bo plačal testiranje za zaposlene v trgovinah po 23. avgustu, ko bo - po napovedih pristojnih - to spet obvezno za vse necepljene in tiste, ki niso preboleli covida-19? V sindikatu delavcev trgovine trdijo, da je test strošek delodajalca, testiranje pa mora biti všteto v delovni čas.

Zaposlenim v trgovinah se trenutno ni treba testirati.
Zaposlenim v trgovinah se trenutno ni treba testirati.  

SLOVENIJA > Trenutno testiranje zaposlenih v trgovinah ni več obvezno. Kako bo po 23. avgustu, bomo uradno izvedeli iz vladnih odlokov. Kot se napoveduje, bo po tem datumu testiranje obvezno za širok krog dejavnosti in storitev, plačljivo, veljavnost testa pa se bo skrajšala na 72 oziroma 48 ur.

Sindikat: test naj bo strošek delodajalca

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pravijo, da že prejemajo številna vprašanja svojih članov, kako bo z obveznim testiranjem po 23. avgustu. Razloga, da bi si delavci sami plačevali testiranje, v sindikatu ne vidijo. Da imajo prav, utemeljujejo z zakonom o varstvu in zdravju pri delu in zakonom o delovnih razmerjih. Po prvem zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, po drugem pa stroške za predhodni zdravniški pregled, s katerim se ugotovi kandidatova zdravstvena zmožnost za opravljanje dela, krije delodajalec.

Aleksander Lemut

Fama Vipava

“Trgovci smo zelo ogroženi. Naši zaposleni so cele dneve na prvi bojni črti in mislim, da je zanje pametno, da se cepijo, zaščitijo sebe, svoje družine in konec koncev kupce, ki prihajajo k nam.”

V sindikatu še sporočajo, da zaupajo stroki in znanosti, ko gre za cepljenje proti covidu-19, mora pa biti odločitev posameznika prostovoljna.

Na zaposlene so se obrnili z dopisom

V družbi Fama iz Vipave še ne vedo, kako bo 23. avgusta, so se pa na zaposlene že obrnili s prošnjo, naj razmislijo o tem, da bi se cepili. Cepila se je že več kot polovica zaposlenih, med njimi celotna uprava in lastniki podjetja, je pojasnil ustanovitelj in donedavni direktor Fame Aleksander Lemut. “Pokazali smo dober zgled in zato zdaj dali apel, da bi še ta mesec sledili tudi ostali. Izključno pa smo napisali, da nikogar ne silimo, ampak le pozivamo k ponovnemu premisleku,” je pojasnil. Razmere v tej branži so težke: “Trgovci smo zelo ogroženi. Naši zaposleni so cele dneve na prvi bojni črti in mislim, da je zanje pametno, da se cepijo, zaščitijo sebe, svoje družine in konec koncev kupce, ki prihajajo k nam.”

Glede plačevanja testov, če bo testiranje obvezno in plačljivo, se bodo verjetno odločali enako kot ostali delodajalci. “Smo člani trgovinske in gospodarske zbornice. Verjetno bomo ravnali kot vsi ostali in tako, da naših zaposlenih ne izgubimo, saj imamo dobre delavce,” pravi Lemut. V Fami je zaposlenih 131 delavcev, letos poleti pa pomaga še 29 študentov, da lahko zaposleni izkoristijo po dva tedna dopusta.

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so s komentarji o tem, kdo bi plačal testiranje, še zadržani, opozarjajo pa, da bi to “v primeru, da bi ta strošek moral nositi delodajalec, za trgovska podjetja, ki so zaradi večmesečnega zaprtja že tako utrpela hudo gospodarsko škodo, pomenilo dodaten stroškovni udarec”.


Najbolj brano